Esportcat destina 3 milions d’euros més per promoure la igualtat en l’esport i la prescripció de l’activitat física entre la ciutadania

El Govern continua impulsant i acompanyant projectes en aquests dos àmbits prioritaris, i ara obre dues noves convocatòries d’ajuts

El passadís d’honor del CAR s’ha actualitzat amb set noves fotografies d’esportistes

El passadís d’honor del CAR s’ha actualitzat amb set noves fotografies d’esportistes / SPORT.es / Jordi Garcia

Dues de les prioritats d’Esportcat-Generalitat de Catalunya són la projecció de l’esport femení, per acabar amb les desigualtats entre homes i dones, i el foment de la igualtat d’oportunitats, amb una mirada àmplia, en aquest àmbit. Aquest compromís s’ha traduït en moltes iniciatives i projectes innovadors per promoure i visibilitzar l’esport femení, en el que està sent ja la legislatura de l’esport femení, i per trencar barreres en l’accés a l’esport i l’activitat física.

 Així, l’executiu ha multiplicat per quatre els ajuts a l’esport femení -de 750.000 euros a 3 milions l’any passat, i arribant a 4,5 aquest 2023-, ha patrocinat equips femenins i diverses esportistes, i ha impulsat nous projectes de difusió i reconeixement, com la multitudinària trobada ‘Entre totes, tot’ a Tarragona; l’espai lúdic per a infants ‘Totesport’, el congrés 'La igualtat en Joc' i accions de visibilització com el programa de TV3 ‘Una de les nostres’, el recull de contes "Superheroïnes de l'esport" o l’exposició ‘Jugo com una nena’, que han permès mostrar els referents de l’esport femení català i anar trencant els estereotips per avançar cap a la igualtat d’oportunitats.

 Ara, el Govern fa un pas més en aquesta prioritat de la seva política esportiva. És per això que destinarà 3 milions d’euros més per a fer possible activitats en aquests dos àmbits. Ho fa obrint dues convocatòries de subvencions per acompanyar les iniciatives desplegades pels agents esportius del país. Uns ajuts que també volen ajudar a modernitzar i empoderar el sector esportiu, i afavorir el desenvolupament sostenible, la cohesió social, la igualtat d’oportuntitats i l’atenció a col·lectius vulnerables a través de les iniciatives impulsades.

 “Volem fomentar de manera segura, sostenible i inclusiva la pràctica de l'esport i l'activitat física i els seus beneficis per a la salut de tota la ciutadania”, apunta la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula. Les dues convocatòries s’emmarquen en el Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation EU.

Anna Caula: “Volem fomentar de manera segura, sostenible i inclusiva la pràctica de l'esport”

La primera de les convocatòries, dotada amb 2 milions d’euros a través del Consell Català de l’Esport (CCE), se centra en la promoció de la igualtat en l'esport a través de quatre programes. Els ajuts d’aquesta convocatòria beneficiaran, en funció de cada programa, federacions esportives catalanes, consells esportius, universitats, clubs, centres educatius -de primària i secundària, públics i concertats reconeguts pel Departament d’Educació-, entitats esportives, entitats no esportives amb seccions esportives i centres d’educació especial reconeguts pel Departament d’Educació.

Els ajuts ajudaran a modernitzar el sector esportiu i a afavorir la cohesió social i la igualtat d’oportunitats

Promoure l’activitat física com a hàbit diari

Pel que fa a la segona convocatòria d’ajuts, centrada en el foment de l’esport mitjançant la prescripció de l’activitat física i exercici físic per a la ciutadania, està dirigida a ens locals i consells esportius, i està dotada amb 1 milió d’euros per part del CCE. L’objectiu és incorporar la cultura de l’esport en els hàbits diaris de salut a través d’una activitat continuada al llarg de l’any. 

Detalls de les dues convocatòries

PROMOCIÓ DE LA IGUALTAT

Programa 1- Suport a l’organització de formats innovadors o extraordinaris de competicions esportives femenines i en igualtat dins i fora de l’àmbit federatiu, amb l’objectiu d’augmentar la participació i la visualització de l'esport femení i de l'esport adaptat i inclusiu.

Programa 2 - Suport a la formació del personal tecnicoesportiu en igualtat i de tècniques, àrbitres, jutgesses, tutores de joc i entrenadores.

Programa 3 - Suport a les campanyes de sensibilització entre la població infantil i adolescent de la pràctica esportiva en igualtat de gènere i en inclusió de persones amb discapacitat.

Programa 4 - Suport a la pràctica esportiva de les persones amb discapacitat dels centres d’educació especial.

PRESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT FÍSICA

Suport per crear estructures esportives o comunitàries locals (unitats actives d'exercici físic) mitjançant la implementació de la recepta d'exercici físic i esport en el marc del Pla d'activitat física, esport i salut (PAFES) impulsat pel Govern.

Projectar nous referents femenins entre la mainada és un dels objectius del Govern

Projectar nous referents femenins entre la mainada és un dels objectius del Govern / SPORT.es