Arriba la 35a edició del Campionat de Catalunya de Motos Aquàtiques

L'esdeveniment es celebrarà el dissabte 6 d'abril al Canal Olímpic de Catalunya de Castelldefels

“Márquez puede ganar en Austin”

Campionat de Catalunya de Motos Aquàtiques

Campionat de Catalunya de Motos Aquàtiques / M.Mallafré

UFEC

Aquest dissabte, 6 d’abril, arriba al Canal Olímpic de Catalunya (Castelldefels) l’inici del 35è Campionat de Catalunya de Motos Aquàtiques, en la seva modalitat de circuit. Amb aquesta edició s'hauran celebrat trenta-cinc campionats de forma ininterrompuda, més de dues-centes regates si es té en compte que el nombre de carreres cada any ha variat entre les 3 i les 8 competicions.

El Campionat es va iniciar l’any 1990, és més antic que el Campionat d’Espanya i que la majoria de campionats oficials arreu del Món. Les primeres regates eren només per a 'jet ski', marca registrada de Kawasaki: només corrien motos Kawasaki, però des de l’any 1991 ja va ser un campionat obert a totes les marques: Yamaha, Sea Doo, Polaris, Hidrospace, Zapata... Cal aclarir que avui 'jet ski' és pràcticament un genèric, igual que 'zodiac' ho és per a les embarcacions pneumàtiques i semirígides.

Durant aquests anys han evolucionat les motos aquàtiques disponibles al mercat i han canviat lògicament les categories a les competicions, les seves denominacions, els reglaments i fins les formes dels circuits, per donar cabuda a motos cada cop més potents.

Les motos de conducció dempeus, popularment conegudes com a 'jets' són l’especialitat de les curses catalanes, però també hi tenen cabuda les motos amb seient, que el reglament internacional anomena 'runabout'.

Pràcticament tota la costa catalana

Les competicions catalanes de circuit han recorregut la pràctica totalitat de la costa catalana: Llançà, Roses, Castelló d'Empúries, l'Escala, Blanes, Calella de la Costa, C.N. El Balís (Sant Andreu de Llavaneres), Mataró, Barcelona, Gavà, Castelldefels, Port Ginesta (Sitges), Vilanova i la Geltrú, Cunit, Calafell, Tarragona, Cambrils, l'Hospitalet de l'Infant, l'Ampolla, Deltebre, La Ràpita... Però també s'han disputat regates en escenaris que no estaven en la mateixa costa, com a Amposta, Tortosa o Riba-roja, al riu Ebre, o al Canal Olímpic de Catalunya de Castelldefels.

Diversos pilots han aconseguit el títol català diverses vegades, com Jordi Tomàs, Ignasi Armillas, Josep Maria Casafont, Salvador Canet, David Champetier, Albert Bellés, Juli i Roger Pujol o Joan Sevil, entre d’altres. La Federació Catalana de Motonàutica ha estat també pionera en l'organització de campionats de promoció, júnior i femenins, tot i que en dues ocasions dones com Pilar Pruna (1993) i Patricia Gutiérrez (2003) van guanyar títol competint contra homes.

També ha estat freqüent la participació de pilots procedents d'altres comunitats autònomes i encara de l'estranger, tenint en compte que el torneig català ha ostentat gairebé sempre la condició d'open i la seva seriosa organització ho ha fet atractiu per a la participació de pilots de totes les procedències.