Per què Espanya és potència en futbol femení o com la RFEF va multiplicar el pressupost per 10
Tots amb la selecció

Per què Espanya és potència en futbol femení 
o com la RFEF va multiplicar el pressupost per 10

Scroll down.
  • Text: Alberto Gómez
  • 03 novembre 2022

En menys de dos mesos Espanya ha guanyat dos mundials, el de Sub 20 i Sub 17, i ha pujat al 6è lloc del rànquing FIFA

Espanya femenina és, actualment, campiona del torneig internacional de desenvolupament Sub 16, campiona del Món Sub 17, campiona d'Europa Sub 19 i Campiona del Món Sub 20. A més, per primera vegada en la seva història, la Selecció absoluta ha aconseguit el 6è lloc al rànquing FIFA i recentment acaba de batre per 2-0 els EUA, actuals campiones del món. “És molt difícil fer això que està fent Espanya. No es pot normalitzar. El que s’ha aconseguit fins ara és molt complicat de repetir”. Jorge Vilda no només és l'entrenador de l'absoluta des del 2015, també és -des del 2018- el director esportiu de la RFEF i l'encarregat que la cadena de distribució del futbol femení de la Selecció arribi el més lluny possible.

Vilda ha estat aquesta setmana a Anglaterra amb els seus homòlegs fent una anàlisi de les conclusions que han sortit de la recent Euro d'aquell país. “A més de felicitacions, el que noto és el respecte que senten per la feina que estem fent. Perquè no és només el resultat, és com l’hem dut a terme. Tenim un model i un estil identificable i reconeixible. Per això ens respecten”, explica un Jorge Vilda a qui aquesta setmana li ha tocat celebrar el fabulós èxit d'Espanya Sub 17 al mundial celebrat a l'Índia.

Rubiales multiplica per 10 el pressupost

En poques setmanes, Espanya femenina ha celebrat dos mundials: Sub17 i Sub20. “Tot parteix d’una filosofia de joc i d’una metodologia implantada des de fa més de deu anys, que ara veu els seus fruits perquè des del 2018, quan Luis Rubiales arriba a la presidència ho potencia al màxim. Quan l’actual president va entrar no hi havia ni un departament específic, ni un pressupost fix destinat al futbol femení (al voltant de 2 milions) i ara hi ha un pressupost de 25 milions”, indica Jorge Vilda.

Ser una família clau de l'èxit del futbol femení per a la RFEF.
Play Vídeo
Ser una família clau de l'èxit del futbol femení per a la RFEF.

Una aposta multiplicada per 10 que ajuda a entendre el creixement de les seleccions nacionals femenines. Elles tenen el talent i era qüestió que els envoltés una estructura a la seva alçada. Sembla que amb aquests èxits, que arriben pràcticament al ple (només falta una corona en una competició de l'absoluta i que també la Sub 17 ha estat aquest estiu subcampiona d'Europa) estan responent a aquesta feina que va començar ja fa una dècada. I a tot això cal sumar-hi “una tasca de compromís i de sentir orgull cada vegada que es posen la samarreta d'Espanya. Amb onze jugadores espanyoles compromeses al camp… el que està al davant ho té molt difícil”, va assegurar Luis Rubiales quan va rebre les campiones del món Sub 17.

Les claus de la inversió de la RFEF

L'aposta pel femení a nivell econòmic ha donat com a resultat algunes claus que expliquen la situació actual de les categories femenines de la RFEF:

  • L'estructura als despatxos està liderada per Ana Álvarez (directora del Departament de Futbol Femení) i Rafael del Amo (president del Comitè Nacional de Futbol Femení) i un equip de 6 persones que treballen exclusivament per i per al futbol femení, més enllà dels innombrables suports i projectes amb altres departaments de la RFEF com a Assessoria Jurídica, Competicions, Comunicació, Màrqueting, Internacional, Formació…

  • A nivell tècnic hi ha 13 tècnics a la federació a temps complet. A més de 6 o 7 col·laboradors més que van amb les seleccions. És a dir, en total hi ha 20 persones que pensen per al futbol femení dins de la gespa.

  • Igualtat de recursos a les seleccions femenines i a les masculines. Per aconseguir l'excel·lència, per exemple, els darrers anys s'han introduït analistes, psicòlegs esportius, tutors d'estudis o coordinador de seleccions.

  • Creació de categories oficioses com la Sub 15, Sub 16 i Sub 23. En el cas de la Sub 15, s'han començat a fer diverses concentracions a l'any i disputar tornejos oficiosos (com passa amb la Sub 16). La Sub 23 es va crear pel gran salt existent entre la Sub 20 i l'absoluta, de manera que aquest esglaó permet la progressió de les futbolistes.

  • Els Campionats d'Espanya de Seleccions Autonòmiques en categoria Sub-17, Sub-15 i Sub-12 suposen una oportunitat única perquè les joves competeixin representant els seus territoris contra futbolistes de la seva mateixa edat i s'han convertit en referència a tot el món. Els tècnics de la RFEF els utilitzen com a eina per a la detecció de talent i la formació en edats primerenques, treballant un model al costat dels directors tècnics de totes les federacions territorials. El compromís dels presidents de les federacions territorials i autonòmiques amb el futbol femení és absolut.

  • Aparició de la figura del tutor que serveix de guia per a les seleccionades de totes les categories fins a la Sub 20. Aquesta persona és l'encarregada de guiar fora de la gespa les futbolistes per tenir el millor assessorament possible de cara al present i futur, tant dins com fora del camp.

Gairebé 100 observadors per tot Espanya

A més d'aquesta inversió realitzada a la federació espanyola, el suport i la confiança en cadascuna de les 19 federacions territorials s'ha convertit en un aspecte vital per intentar reclutar les que millor encaixin amb l'estil i el model de joc. "Tenim clar quin és el perfil ideal per demarcació. A partir d'aquí tot l'entramat d’observadors que tenim busquen el més fidel a nivell tàctic, físic i perfil complet de jugadora", destaca Vilda. En aquest sentit, la xarxa d’observadors per tot Espanya suma entre 80 i 100 persones entre l'staff del cos tècnic de la RFEF i el mínim de 3 seleccionadors per a cadascuna de les 19 federacions territorials.

Jorge Vilda, des del seu prisma de gran angular, no vol deixar fora cap ingredient extern a la RFEF d'aquest còctel que ha donat un resultat tan reeixit: “Al filtre que estableixen les federacions territorials cal sumar-hi les, cada cop millors, condicions de cada club i el gran nivell d’entrenadores i entrenadors espanyols”.

En definitiva, Vilda vol posar el focus en “l'èxit de l'estructura, amb la RFEF i Luis Rubiales al capdavant, potenciant el futbol femení tant com s'ha pogut. D'una banda, fa anys s'instaura una manera d'entendre el joc i una metodologia i de l'altra, amb l'aparició de Rubiales, es potencia tot perquè tota aquesta estructura rendeixi al màxim”.

Jorge Vilda va entrar a la RFEF el 2007 com a assistent tècnic i preparador físic, el 2010 es converteix en seleccionador Sub 17, el 2014 seleccionador Sub 19 i 2015 és nomenat seleccionador de l'absoluta. Quan Rubiales arriba al càrrec, el 2018, és nomenat també director esportiu i màxim responsable a nivell tècnic de totes les seleccions. A partir de llavors vetlla perquè tot el potencial arribi a totes les categories, perquè se segueixi la mateixa metodologia d'entrenament i hi hagi el mateix model de joc a cada categoria, a més de crear un staff que combregui amb les mateixes idees. Atenent els resultats, sembla que aquestes idees són bones.

“El futur està garantit i el camí està traçat. Les dades reforcen la idea del treball que tenim. Pel que fa a l'absoluta, l'última victòria sobre els EUA i haver estat per primera vegada al bombo 1 d'un Mundial et parla de l'evolució. Sí que és veritat que a les grans competicions els petits detalls ens han deixat fora de lluitar per un títol, però sé que acabarà arribant”, reconeix. Tot i aquesta autocrítica, l'estat de salut del futbol femení a la RFEF és gairebé impossible de millorar.

Descarrega't l'App oficial de la RFEF per estar a l’última de la Selecció i el Mundial.