Més enllà del terreny de joc.
Més enllà del terreny de joc

Així reparteix la RFEF els 135 milions destinats per a ajudes a 1.790 clubs de futbol

Scroll down.
  • Text: Álex Gómez
  • 14 setembre 2023

Cap altra federació del món destina tants ajuts a tants clubs de futbol, i destaca el pressupost de 90 milions destinats als 1.732 que no són professionals

La Reial Federació Espanyola de Futbol va obtenir l’exercici passat uns ingressos rècord amb 366 milions d'euros, que unit a la xifra de les federacions territorials (71,4) s'eleven a 437,4 milions. L'objectiu de la RFEF és la redistribució dels ingressos del futbol cap avall: federacions territorials, clubs no professionals i clubs aficionats. Amb aquesta filosofia s'explica que el gran beneficiat del capital destinat a Ajuts per a aquesta temporada 2023-2024 sigui el futbol no professional i el futbol base als quals es regarà amb prop de 90 milions dels 135 milions d'euros totals d'ajudes que ha aprovat repartir per a aquest curs la RFEF.


Ningú al món destina tant a tants equips. 1.790 clubs de tot Espanya percebran una ajuda procedent de la RFEF, dels quals 1.732 són no professionals. Els mecanismes i plans aprovats des de la Ciudad del Fúbol de Las Rozas potenciaran i enfortiran la presència d'una pilota de futbol, futbol sala o futbol platja -segons el cas-, a tots els racons del país gràcies a la generació dels seus propis recursos, ja sigui per la venda de drets audiovisuals de les seves competicions (representa un 30% dels seus ingressos totals), patrocini i publicitat (23%), serveis federatius prestats (17%), seleccions nacionals i organització de tornejos (12%) o conveni amb la LFP (4,7%), entre d'altres.

A partir d'aquests ingressos, el volum de despesa més gran de la RFEF correspon a l'esmentat futbol no professional i al futbol base, que representa prop d'un 30%. En aquest sentit, si el 2022 els ajuts totals van ser de 100 milions d'euros, per a aquest nou curs són de 135 milions, corresponents 90 milions al comentat futbol no professional i futbol base. Aquest no és el futbol més mediàtic, però dins de la Federació espanyola és on es posa més afecte i més esforços. De fet, no hi ha cap altra federació del món que arribi i ajudi tants clubs… prop de 1.800.


Professionalització del futfem, futsal i futbol platja

Per a aquest curs es mantenen totes les convocatòries d'Ajuts per a clubs no professionals de l'any anterior a què cal sumar un programa per a la laborització del futbol femení i l'increment de les quantitats destinades al programa ‘Élite II’ per a la Primera i Segona Federació FUTFEM que superen els 1,54 milions d'euros (s'incrementen les aportacions fins a 150.000€ per club a Primera Federació Femenina i 100.000€ a Segona Federació femenina). També cal afegir un paquet de mesures històric per als equips de les màximes categories del futbol sala (masculí i femení) anomenat 'Avance 27' amb una quantitat assignada de 4,3 milions d'euros destinats a clubs de la Primera Divisió i Segona Divisió masculines; i el programa ‘Vertebración’ per al futbol sala femení incrementa els ajuts fins a assolir els 1,32 milions d'euros. En aquest context, es repartiran 160.000€ per club a Primera Divisió i 60.000€ a Segona Divisió i s'aportarà una contribució de 400.000€ per a la producció televisiva.

I per al futbol platja, amb un creixement a Espanya que multiplica per cinc el nombre de llicències en els darrers quatre anys, superaran els 800.000 euros.


Impulso 27: 27 milions per a Segona i Tercera Federació

El gruix és per al futbol no professional de Segona i Tercera Federació amb les convocatòries d'ajudes incloses al Programa 'Impulso 27' (hereu de l'exitós 'Impulso 23') i que per a la temporada 2023/24, la RFEF dedicarà gairebé 27 milions d'euros, 13 dels quals estaran dirigits als clubs de Segona Federació i 14 per als de Tercera.

Un altre ajut important, per al correcte funcionament intern de cada categoria i competició sota l'empara de la RFEF, és l'ajut destinat a sindicats i associacions de jugadors/es de futbol i futbol sala i al sindicat de directors esportius (AJFSF, AJFS, AFE, Futbolistas ON, AEDFI, Futpro i AEAF), per als quals es destinen 1,75 milions d'euros.

Viatges extrapeninsulars per apropar Espanya, categories no professionals nacionals, el programa Som + on es destaca la tasca inclusiva… al departament d'ajudes de la RFEF s'ha tractat de cobrir tot el territori nacional i tota competició que porti el segell de la RFEF perquè estructuralment el futbol –es jugui en la categoria que es jugui– gaudeixi de salut en el present i pugui planificar-se el futur.