Més enllà del terreny de joc
Més enllà del terreny de joc

“No és fàcil sortir del teu país sense la teva mare i el teu pare…”, l'orgullosa selecció espanyola formada per històries difícils

Scroll down.
  • Text: Manu Nieto
  • 06 july 2023

La selecció espanyola de refugiats i en risc d'exclusió impulsada per la RFEF va debutar fa uns quants dies a la Unity Eurocup, celebrada a Alemanya i organitzada per UEFA i ACNUR

“La vida al meu país no la tenia fàcil. La meva família és molt gran –jo soc el més petit de 18 germans– i el meu pare no podia amb tot. No hi havia més diners per comprar llibres i que jo pogués estudiar, com altres germans grans. De vegades ajudava el meu pare a la seva botiga de roba, però gairebé sempre m'havia de quedar a casa. Un dia, uns amics d'un dels meus germans em van trobar plorant perquè els meus pares no em deixaven anar a jugar a futbol –allà hi ha vegades que desapareixen nens si van sols– i em van dir que si anava amb ells per intentar venir a Europa”. Mamadou Traore (Abidjan, Costa d'Ivori, 2004) era un adolescent quan el 2018 es va embarcar en un arriscat viatge. La seva frustració del moment per no poder donar puntades de peu a una pilota el va portar a prendre una decisió que canviaria el rumb de la seva vida fins al punt que avui, amb tots els papers en regla, és el porter de la Selecció espanyola de refugiats i en risc d'exclusió que ha acabat sisena a la Unity Euro Cup. Ell i els seus companys tenen més d'un motiu per voler donar-ho tot per la samarreta d'Espanya.

“Els meus pares no s'ho creien. Al principi dubtaven i algun germà també es pensava que era broma. Encara algun amic no s'ho creu fins que no els ensenyo un vídeo”. Des de fa uns mesos, Mamadou entrena cada dissabte amb el xandall d'Espanya a la Ciudad del Fútbol de Las Rozas. És un dels onze internacionals que componen aquesta Selecció de futbol 7 dirigida per Juan Carlos Pedraza i Jesús Paredes. Acaben de representar Espanya a la Unity Euro Cup 2023, celebrada a Alemanya i organitzada per UEFA i ACNUR (Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats). Han finalitzat sisens de les 16 nacions representades, tot i que el resultat és una cosa secundària quan el premi és celebrar la integració de milers de vides en diferents països europeus.

La Real Federació Espanyola de Futbol, amb Jacinto Alonso al capdavant com a president del Comitè de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de la RFEF i president de la Federació De La Rioja de Futbol, ha participat per primera vegada en aquest esdeveniment (aquesta ha estat la segona edició) amb un equip format mitjançant la seva col·laboració amb les Fundacions Pinardi i Red Deporte. El grup el componen persones refugiades o en risc d'exclusió de països com Mali, la Costa d'Ivori, Hondures, l’Afganistan, Ucraïna o el Marroc i el desig de la RFEF és aportar el seu granet de sorra per difondre la pau, la integració i la solidaritat entre dones i homes de tot el planeta, sigui quina sigui la seva procedència, tenint la pilota de futbol com a plataforma per impulsar tot aquest mecanisme d’integració social.

La Federació espanyola envia un missatge de pau social des d'un camp de futbol alhora que ofereix als seus seleccionats una recompensa després d'haver hagut d'abandonar el país i la família per diferents motius. Són 11 'internacionals' i cadascú té una història diferent. En el cas de Mamadou no es guanyarà la vida com a futbolista. En aquest temps vivint a Espanya, el jove de Costa d'Ivori s'ha tret 2n de l'ESO, als matins estudia mecànica i a la tarda estudia cuina. Des que té els papers en regla i pot treballar, aquesta tasca formativa és acompanyada per una feina en un restaurant. “Durant tot aquest temps he continuat parlant amb la meva mare i el meu pare. I ara, al juliol, per fi els podré veure”, comenta Mamadou, que els vol explicar en persona tot aquest aprenentatge i l'experiència que està vivint amb la samarreta de la Selecció espanyola.

“Sortir del seu país i veure's en aquest torneig deu ser terrible. Són històries molt dures les que té cadascun i només veure'ls els somriures, amb la il·lusió que s'han preparat cada entrenament i l'afecte… ja val. És increïble com aquest torneig ha ajuntat més de 500 persones integrades en diferents països d'Europa. Jo l'única reflexió que els he fet és que aprofitin la sort de ser a Espanya, el millor país del món, i que tant de bo tinguin aquesta segona oportunitat que han buscat perquè per sortir tan jove de casa teva has de tenir valor… no veure la teva família és molt dur”.

Juan Carlos Pedraza, entrenador.

“Qui arriba aquí ha de tenir les coses clares i saber per què vol venir. Jo vaig pujar a casa a un camió i vam passar per Nigèria, Mali, el Marroc… Allà vam pujar en una pastera i així vaig arribar a Cadis. He viscut a Aranjuez, Mejorada del Campo, en barris de Madrid com Hortaleza i Lacoma, després me'n vaig anar a Rivas i amb 18 anys vaig sortir del pis de menors i ara visc a Carabanchel Alto gràcies a la Fundació Pinardi”, explica Mamadou que, a més de jugar a futbol quan pot, també ha volgut fer un altre esport: natació. “He après a nedar. A la Costa d'Ivori no vaig poder i ho volia fer després del viatge en pastera”.

Mamadou Traoré, amb 19 anys, té prou maduresa per assegurar que “les oportunitats que tinc les aprofitaré. Soc un lluitador i també quan porto la samarreta d'Espanya. No vull simplement jugar, vull guanyar”. De fet, va ser clau en la victòria per penals davant Malta que va atorgar finalment el sisè lloc a La Roja.


“Gràcies als espanyols”

A més, en aquest cas, és la seva manera de tornar tot allò que sent. “Als espanyols només els puc donar les gràcies. Vull donar gràcies als espanyols perquè no és fàcil sortir del teu país sense la teva mare ni el teu pare… I gràcies que els espanyols em van obrir totes aquestes possibilitats”, se sincera el jove.

Kelin Hernández (L'Achiote, Hondures, 1999) és companya de Mamadou en aquesta Selecció i també comparteix aquest agraïment per vestir La Roja. “Estic molt agraïda amb Espanya no només per mi, sinó per com ha acollit moltíssims hondurenys més. Per això ho dono tot representant Espanya. Vull tornar alguna cosa del que m'ha donat en cada entrenament i partit”. Aquest sentiment és un punt comú en cadascun dels protagonistes d'aquest equip, que no amaguen aquest orgull i passió.

“Quan em van trucar em vaig quedar parada”

En el cas de Keli, a més, és especial perquè al seu petit poble natal de les muntanyes d'Hondures, L'Achiote, “s’entrenava en futbol cada dia, fèiem alguna ‘potra’ (patxanga), i els caps de setmana organitzàvem partits. Allà és més comú que aquí veure noies que juguen a futbol, encara que aquí està més recolzat”. De manera que quan li van trucar per jugar en aquesta Selecció “els vaig dir sense pensar ‘sí, sí’. Només que em diguis futbol ja n'hi ha prou. Després, quan m'ho van explicar tot, em vaig sentir molt emocionada per representar Espanya. És un orgull per a mi. Em vaig quedar sense paraules, parada, i vaig preguntar que si era de debò… Després, el primer que vaig fer va ser trucar a la feina per demanar aquells dies per jugar a Alemanya”.


Kelin fa aquest estiu 5 anys que va arribar a Espanya. A Hondures va començar la carrera de Direcció d'Empreses mentre cuidava dos nens per, amb prou feines, pagar estudis i necessitats bàsiques. A la seva família són vuit germans i germanes i la vida no li oferia gaires possibilitats de creixement, per això va acceptar la recomanació de buscar una vida millor a Espanya, encara que pel camí va ser enganyada perquè no era tan senzill com li van dir. Diferents complexos episodis -que Kelin prefereix no detallar- van acompanyar la seva arribada fins que després d’estar gairebé dues setmanes a l'aeroport de Madrid va poder finalment entrar al nostre país.

La Fundació Pinardi la va acollir i ara, amb la seva feina a l'hostaleria i la seva passió pel futbol, es mostra “molt feliç. Estic molt contenta amb tot el que estic fent. I ara més amb la selecció espanyola. No vull deixar d'entrenar-me i ara voldria entrar en algun equip de futbol femení”, cosa que va deixar pràcticament aparcada des que va aterrar a Espanya.

"No vull veure't jugar amb nois"

“Me'n recordo que la meva mare m’estirava de les orelles cap a casa i em deia: ‘No vull veure't jugar amb nois. M'has d'ajudar a casa a mi’. I ara riu perquè sap que estic jugant amb nois”. I perquè sap que la seva filla és feliç encara que hagi passat per algun moment tempestuós. Ara té motius per somriure cada dia i dibuixar a la cara la imatge de l'esperança.


Aquests són només dos exemples. També hi ha el d'Ebrahim, afganès graduat a la Universitat de Dret i Ciències Polítiques que va haver d'abandonar el seu país perquè temia per la seva integritat. I els d'Abba, Moussa, Madi, Boubacar, Toumani i Hamsa, que des de Mali van deixar famílies i feines a la recerca del mateix somni de formar-se i treballar que Mamadou, igual que el del marroquí Adessamad. També Olena, l'última a arribar a Espanya des del seu Kíev natal per la guerra que pateix Ucraïna, ha trobat el refugi d'Espanya, on treballa i viu amb els seus fills i també pot gaudir de la seva passió, el futbol.

Molts quilòmetres i dures situacions viscudes per poder representar Espanya a la Unity Euro Cup 2023. Ho han fet amb orgull i agraïts. Aquesta no és la Selecció espanyola més talentosa d'entre totes les que cuida i mima la Federació, però potser és una de les que més alegria i felicitat irradia de tota la família que compon la Ciudad del Futbol de Las Rozas. En aquest cas, l’orgull de formar aquest equip és mutu.