Tots amb la selecció.
Tots amb la selecció

El feeling de Luis de la Font amb els jugadors: despullant l'èxit d'Espanya en la Nations League

Scroll down.
  • Text: Alberto Gómez
  • 21 juny 2023

Luis de la Fuente se situa com a quart tècnic en tota la història de la Selecció absoluta a aixecar un títol, encara que és el quart que aconsegueix a la RFEF (a més d'una plata olímpica)

Qui el coneix comenta un dels secrets més ben guardats de Luis de la Fuente (Haro, La Rioja, 1961), encara que el que més fama té a la Ciudad del Fútbol de Las Rozas és el de “treballador meticulós”. Una combinació de tots dos juntament amb una anàlisi del futbol i els seus jugadors a l'abast de molt pocs no només l'ha portat a ser seleccionador nacional i guanyar la Nations League, sinó a acumular una plata olímpica a Tòquio 2020, una Euro Sub-21 el 2019 , una Euro Sub-19 el 2015 i l'or als Jocs Mediterranis (Sub-18) el 2018. El seu nom ja està al costat del de José Villalonga (Euro 1964), Luis Aragonés (Euro 2008) i Vicente del Bosque (Mundial 2010 i Euro 2012) amb aquest cinquè títol en la història de la Selecció espanyola absoluta. I no ha estat el producte de l'atzar.

Fa deu anys que és a la RFEF i ha estat campió en totes les categories que ha entrenat. Pocs tècnics coneixen millor i més jugadors seleccionables per a Espanya que ell. Començant per un Jesús Navas amb qui va coincidir quan entrenava el planter del Sevilla i que ara, amb gran encert, ha repescat sent un dels protagonistes tant en semifinals davant Itàlia com a la final davant Croàcia. No ha estat la seva única aposta guanyadora: la d'un Jordi Alba que va jugar a la perfecció a Holanda, la titularitat a la final de Marco Asensio sent un dels més actius en atac, la confiança en l'olfacte golejador de Joselu com a revulsiu d'un batallador Morata, les xerrades amb Le Normand perquè elegís Espanya després d'haver-se format al nostre país, l'oportunitat a Ansu Fati de reivindicar-se després d'una temporada complicada, l'elecció definitiva a la porteria per Unai Simón, la trucada a Nacho, els galons a Rodri

Massa decisions encertades per no saber que darrere de cadascuna Luis de la Fuente es recolza en les certeses que li brinda el seu propi coneixement al costat dels mitjans tecnològics i d'anàlisi de la Federació, els quals coneix a la perfecció.


Jugador d'equip, a ningú a la Federació li va estranyar que al cap de pocs segons d'aixecar Jordi Alba el trofeu, Luis fes un pas a la banda per cedir el protagonisme de la foto als jugadors, als que es vesteixen de curt i no amb una corbata. "Els importants són els jugadors", comentava en declaracions posteriors a la final. Tot i això, la llarga abraçada amb cada membre del seu staff, especialment amb el director Tècnic de categories inferiors, Francis Hernández, simbolitzava tot aquest treball que hi ha diàriament darrere de cada decisió que es pren i que l'aficionat no percep.

L’“és molt difícil guanyar això” de Rodri i una audiència disparada

Precisament de l'staff actual i anterior, així com aquests jugadors i altres que no van poder estar a Rotterdam, es van recordar aquests futbolistes només aixecar la copa, i és que aquesta recent creada Lliga de les Nacions (tercera edició que se celebra) és el títol a nivell de selecció on més es prioritza la regularitat i exigeix estar a un alt nivell no només durant tres setmanes o un mes cada quatre anys, sinó durant dos anys consecutius, que és el que dura la competició. “És molt difícil guanyar això, hi competeixen els 16 millors països d'Europa”, recordava Rodri, MVP de la semifinal, de la final i home de moda en el futbol europeu després de conquistar també la Champions League amb un gol seu (i acumular un altre MVP a l'esmentada final). Després d'aquest títol, més els quatre que ha sumat amb el seu club, el Manchester City, el seu nom s'ha associat al de la Pilota d'Or. L'afició ja era conscient d'aquesta dificultat i no es va voler perdre la final sent l'espai televisiu més vist de tot l'any amb un 48,4% de ‘share’ a la tanda de penals i més de 7 milions d'espanyols veient Unai Simón parar-ne dos i Dani Carvajal com encertava aquest últim xut.


I és que Espanya ha deixat pel camí seleccions com Portugal (en l'era de Luis Enrique), l'actual campiona d'Europa, Itàlia -quarta victòria en tota la història en partit oficial (sisena si en comptem dues més en tandes de penal )- o un “dels equips més durs del món”, com va assegurar Rodri. I és que aquesta Croàcia ha estat subcampiona del Món el 2018, tercera a Qatar 2022 i ha demostrat que és la millor selecció del món si el partit arriba als penals. “Aquests jugadors ens seguiran donant moltes alegries perquè tenen gen competitiu, són guanyadors, ho han guanyat tot en totes les categories en què han estat. Conec aquestes generacions i estava segur que no ens fallarien. Ara cal deixar-los seguir jugant i donar-los confiança”, ressaltava De la Fuente després de la final.

El seleccionador nacional, com la gran majoria d'aquests jugadors, ja sabien què era guanyar un títol amb la Roja, i també amb De la Fuente a la banqueta. Com solen dir a la Federació després d'un èxit esportiu, “el títol és la conseqüència de la feina. Com més ben preparat estiguis, més possibilitats de guanyar”. Potser és aquest el títol que més representa precisament aquesta cadena de treball que existeix a la RFEF i que es va potenciar des de l'arribada a la presidència de Luis Rubiales, el 2018, amb una inversió més gran tant en mitjans com en personal per treballar amb la màxima eficiència. A més, donar-li la Selecció absoluta a de la Font va ser una aposta personal del president de la RFEF, recolzada en els informes de José Francisco Molina i Albert Luque, nou director de la Selecció des de desembre.

Aquesta Nations League dona brillantor a l'èxit del model de la RFEF

Aquesta copa de la Nations League ha estat la màxima expressió d'aquest primer filtre de captació de talent que comença en els Campionats Territorials Sub-12, continua amb l'aparició de la Selecció espanyola Sub-15 i roman amb un treball fluid entre seleccionadors territorials i els nacionals i la filosofia d'un model que aquest segle ja ha donat quatre títols a Espanya amb l'absoluta, però que en categories inferiors l'ha convertit els darrers anys en la millor del món. Sense anar més lluny, la RFEF ha aconseguit aquest 2023 un ple en la classificació en els respectius Campionats d'Europa de totes les seleccions inferiors en categoria masculina (i també en la femenina). És la segona vegada que s'aconsegueix en només quatre anys i aquest ple en aquests Europeus del 2023 només l’han aconseguit Espanya, Itàlia i Portugal.


“Per guanyar títols cal saber guanyar finals. M'ha fascinat el meu equip. Hem mostrat una fortalesa mental impressionant”, explicava Rodri al final dels penals donant a entendre el punt de maduresa que necessita un vestidor per fer front a moments de tensió psicològica que poden afectar el rendiment d'un jugador. En aquest aspecte mental, Croàcia és potser la número u mundial dels últims anys i aquesta generació de jugadors dirigida per Luis de la Fuente ha sabut no només fer-hi front, sinó assumir el rol guanyador que es buscava durant l'última dècada.

Qui no conegués Luis de la Fuente com a tècnic (potser algú el recordava per ser un dels jugadors que va conquistar dues Lligues, una Copa i una Supercopa d'Espanya amb l'Athletic Club a la dècada dels 80) ja sap una mica més de aquest home de futbol tranquil, de cames arquejades, proper, educat, rialler, treballador i que posseeix aquest do per tocar la tecla adequada amb cada jugador i treure-li el màxim rendiment.