Més enllà del terreny de joc.
Més enllà del terreny de joc

El treball d'anàlisi a la RFEF: 
així veu Luis de la Fuente i els seleccionadors el perfil ideal d'un jugador per a Espanya

Scroll down.
  • Text: Alberto Castelló
  • 16 març 2023

Aquest innovador departament d'anàlisi de dades fa 15 anys que està en funcionament, encara que el seu creixement exponencial succeeix des de l'arribada de Luis Rubiales el 2018.

La RFEF s'ha convertit en uns quants anys en un referent pel que fa a l'anàlisi de dades esportives. Tot el que passa en un camp de futbol que pugui afectar la Selecció espanyola es recull en forma de vídeo i dades per estudiar-ho, analitzar-ho i emmagatzemar-ho. Els milers de dades guardades per la Federació són propietat de tot preparador que necessiti prendre una decisió i vulgui recolzar-se en dades objectives. És una feina que s'actualitza contínuament i està oberta per utilitzar-la. És el present i el futur del futbol: prendre decisions tècniques i tàctiques sobre la base de fets objectius. Una arma de la qual Espanya -ara per ara- pot estar molt orgullosa i que Luis de la Fuente ha utilitzat per a la seva primera convocatòria com a nou seleccionador nacional.

El primer analista que va entrar a la Federació contractat va ser Pablo Peña, el 2008. L'anàlisi del futbol unit a la tecnologia començava el seu camí. “No existia la figura d’una persona específica lligada a l’entrenador i vam començar amb una càmera i un PC d’edició molt bàsic. Han passat 15 anys i l'evolució ha estat bàrbara. A nivell de dotació i recursos comencem a treballar a uns nivells molt potents des que es va iniciar una nova etapa amb Luis Rubiales, José Francisco Molina i Francis Hernández dotant-nos de totes les necessitats”, assenyala Pablo Peña, l'esmentat analista amb més anys a l’esquena de tot l'innovador equip que forma part de la RFEF.

Actualment, hi ha dos analistes a la Selecció absoluta masculina, dos analistes fixos en categories inferiors masculines (més dos eventuals en competició) i dos analistes per a les seleccions femenines. “Nosaltres treballem en un context de selecció, que difereix d’un context de clubs. La nostra feina es resumeix en la captació de nous jugadors en edats primerenques (de les quals es nodreixen les categories inferiors), seguiment de tots els jugadors de totes les categories de la Selecció, elaboració d'anàlisis pròpies, anàlisi de rivals i ajuda a tots els processos d'anàlisi que demana el cos tècnic”, comenta Peña.


Una filosofia de treball vertical, transparent i ràpida

Per realitzar tota aquesta tasca, la RFEF treballa amb diferents proveïdors de dades a tots els nivells: de vídeo, de situacions d'’eventing’, de ‘tracking’, per filtrar situacions de joc, plataformes estrictament de dades que alhora són alimentades de ‘bigdata, machine learning’… S'utilitzen moltes fonts per optimitzar aquesta metodologia de treball, la qual és summament eficient ja que es realitza partint d'una plataforma que permet treballar de manera vertical entre seleccions nacionals de diferents categories en un mateix lloc on es comparteixen treballs i anàlisis que es van elaborant.

Tot aquest 'boom' d'anàlisi de dades al futbol (l'esport i a la societat, en general) ha arribat gràcies a la innovació tecnològica. Gràcies a les dades, “l'ull crític es complementa amb les dades que t'ofereix la nova tecnologia. Bàsicament, fa 15 anys no hi havia programes que et brindessin un vídeo amb talls objectius d'un partit, sinó que havia de ser a través d'un esforç personal i subjectiu. Ara podem extreure més paràmetres, combinar diferents fonts per anar-les adaptant a la nostra manera de veure el futbol i els nostres fluxos de treball i la figura de l'analista ha canviat molt: ha passat de no estar ben definida a ser persones lligades a un cos tècnic. De no existir fa 15 anys, a la dificultat de no trobar un analista en un equip fins i tot semiprofessional”, reflexiona Peña.

"L'analista no és un element definitori"

Pocs analistes acumulen tants partits i amb la seva experiència és conscient que en aquest món de l'anàlisi “els processos estan vius i van canviant. La reflexió que sempre fem és que no hi ha una manera exclusiva d'estudiar i interpretar les dades pel fet que les eines cada vegada aconsegueixen més profunditat”. El que sí que té més clar és que, per més que evolucionin les anàlisis i les dades, un analista mai no serà un entrenador. “L'analista no és un element definitori, però sí que és escoltat. Facilita la feina no només de l’entrenador, sinó de la resta del cos tècnic, però sempre és una figura de segona línia a disposició de l’entrenador”, indica. Amb aquest rol, és normal que sempre hagi de passar un període d'adaptació quan comença amb un nou cos tècnic perquè cadascú és diferent i l'analista ha de ser versàtil per adaptar-se a allò que se li demani.

Toda esta emoción hace que en el mercado del fútbol internacional funcione y ponga en valor a todo el fútbol español, más allá de que el bombo haya deparado -por primera vez bajo este formato- una eliminatoria entre Real Madrid y Barcelona.


Triant un perfil ideal per a la Selecció espanyola

¿Com es detecta el jugador ideal? Els analistes de la Selecció absoluta treballen segons un model de joc, amb les variants que es creuen oportunes per a les diferents situacions i en base a això es busquen perfils determinats, amb característiques definides a cadascuna de les posicions del camp i sempre tenint en compte la versatilitat. Treballen amb uns sis o vuit jugadors per posició, sense que hagin de ser perfils totalment semblants. Els analistes, igual que la resta de membres del cos tècnic, veuen tots els partits que juguen i hi afegeixen la informació amb diferents plataformes de dades.

En categories inferiors, els seguiments es complementen amb descobriments a partir de 12 i 13 anys i intenten que aquests descobriments es donin com més aviat millor (per això és molt probable que un jugador de l'absoluta hagi passat per categories inferiors).

La RFEF és un exemple en aquest apartat pel suport que el departament ha tingut des de l'arribada de Luis Rubiales. “La sort de pertànyer a la RFEF és que es creu en la nostra feina i les empreses amb què treballem ens escolten per desenvolupar els seus productes. Ens retroalimentem amb les grans companyies relacionades amb l’anàlisi del futbol. A més, compartim experiències amb analistes d'altres federacions i fins i tot d'altres esports”, narra un Pablo Peña que ha vist com en l'últim lustre la RFEF ha viscut una implementació tecnològica exponencial amb la instal·lació de càmeres automàtiques als camps d'entrenament, programes per treballar de manera vertical, inversió en productes que requeria el departament, ampliació de personal, recursos…

I tota aquesta feina es quedarà per sempre. Al principi, la cultura en el futbol era que si un membre d'un cos tècnic canviava d'equip, s'emportava el suport d'emmagatzematge i el treball realitzat es perdia per a la federació i el cos tècnic. No obstant, a la Federació espanyola, “una de les coses més importants que s'han fet en els darrers anys és treballar en una plataforma on tota la feina de qualsevol preparador i entrenador -masculí o femení, de Selecció absoluta o planter- queden allotjats per al que vingui posteriorment. El llegat, a hores d'ara, és impressionant perquè fa gairebé cinc anys que treballem sense cap fuita d'informació, tot queda al núvol. I tothom que vingui nou hi té accés per visualitzar tota la feina”, apunta Peña.

“També ajuda jugadors”

Al departament se li dona molta importància a aquesta cultura perquè quan entra un seleccionador nou el primer que fa és intentar comprendre el context i ecosistema en què entra, cosa que ja ha realitzat Luis de la Fuente. Els analistes estan a disposició del que es necessiti fins que es van decidint les obligacions i els rols de cadascú. Gràcies a tota aquesta filosofia i treball, un seleccionador es trobarà sempre amb el seguiment i treball de l'anterior seleccionador (a través de vídeos i dades específiques de cada futbolista, a nivell grupal…) i “ara com ara resulta difícil trobar alguna necessitat d'algun seleccionador que no la puguem cobrir gràcies als mitjans de què ens ha dotat la RFEF”. I no només el cos tècnic es beneficia de l'anàlisi de dades, “és una manera de treballar multidisciplinar que també ajuda jugadors”, afegeix Pablo.

“Pel que fa a la Federació Espanyola, amb l'aposta d'aquests darrers cinc anys estem a nivell de recursos i mitjans com una de les Federacions més preparades a nivell mundial per afrontar qualsevol tipus de repte. Aspirem a millorar i continuar invertint per continuar creixent”, reconeix Peña, que ha viscut en primera persona l'evolució en els processos dels entrenadors i com les anàlisis per prendre decisions han passat de la subjectivitat a l'objectivitat en la recerca d'una meta. El gol com a fi últim i milers de dades i processos analitzats per arribar-hi pel camí més curt i fiable.