Todos con la selección.
Tots amb la Selecció

Les sis claus que defineixen Luis de la Fuente i la seva nova Espanya

Scroll down.
  • Text: Alberto Gómez
  • 30 març 2023

Luis de la Fuente ha debutat com a seleccionador nacional i ha deixat pistes de la base sobre la qual vol construir aquesta nova Selecció espanyola.

Primeres conclusions de Luis de la Fuente com a entrenador de la Selecció espanyola de futbol perquè ell i el seu cos tècnic modelin un equip en plena construcció i amb només dos partits a l'esquena. Els vuit canvis en l'alineació inicial d'un partit a l'altre parlen de la mentalitat oberta de De la Fuente pensant a provar i aprendre per prendre les millors decisions en el futur.

Després d'aquests dos partits oficials de classificació per a l'Euro del 2024, Espanya està segona del seu grup i en llocs d'accés directe a la gran cita, de manera que afronta en una bona posició els partits següents en aquest camí. Tot i això, abans que es reprengui aquesta classificació, la Selecció disputarà el 15 de juny les semifinals de la Lliga de les Nacions davant Itàlia (la final és el 18 del mateix mes).

En el balanç, més enllà dels reflexos d'Espanya per variar el dibuix tècnic i vèncer Noruega o de les dues errades puntuals que van provocar la derrota davant d’una Escòcia que va tirar a porta les mateixes vegades que Espanya, aquests dies de convivència i de decisions de Luis de la Fuente han deixat sis claus que defineixen quin tipus d'entrenador és i com vol dibuixar 'la seva' Selecció espanyola:

Versatilitat

El segell de la selecció espanyola durant aquest segle és el toc i la velocitat en els desplaçaments de pilota per la gespa, tant per arribar a la porteria contrària com per mantenir la possessió i evitar que el rival tingui ocasions per crear perill. Normalment, es juga així pel perfil del jugador nacional i perquè els èxits més grans en la història de la Roja han arribat d'aquesta manera. Tot i això, en el cos tècnic que dirigeix Luis de la Fuente i dins de la filosofia de la RFEF s'exigeix la necessitat d'adaptar-se a altres alternatives si el pla 'A' es presenta més difícil d'executar que altres alternatives.

Davant Noruega, en aquest sentit, en els compassos finals del xoc es va activar un atac amb molta verticalitat que va acompanyar la sortida de jugadors com Yeremy Pino o Joselu. Davant d'Escòcia, davant del mur que els locals van teixir després del seu gol matiner, Espanya va controlar la pilota i va provar centres a l'àrea durant el primer temps i en 10 minuts va aparèixer dues vegades el cap de Joselu (un al travesser) i un altre de Rodri. El domini era de la Roja i, en lloc d'intentar crear un espai tocant entre la defensa, el van trobar posant centres des de la banda. A la segona meitat es van canviar aquests centres per la velocitat de Nico Williams. L'elasticitat i versatilitat de l'Espanya de Luis de la Fuente rau que els jugadors s'adapten al sistema tant com el sistema als futbolistes.


Gol, la unitat de mesura

Iago Aspas, Borja Iglesias, Joselu (12 gols cadascun a la Lliga) i Morata (10 gols a la Lliga, a més d'una ànima mater de la Roja) són els futbolistes nacionals amb més dianes a l'esquena des de començament de temporada i han estat els elegits per De la Fuente per als seus dos primers compromisos com a seleccionador nacional.

Enfortiment del capità Álvaro Morata

Álvaro Morata és un jugador decisiu a la Selecció espanyola els últims tres anys, però la decisió de posar-lo com a capità davant de Noruega va reforçar la seva posició i va exterioritzar cap a l'afició el que ja era una realitat dins del vestidor: un líder de la Roja.

Pluralitat amb la convocatòria de Iago Aspas, Nacho i Kepa

Tant Iago Aspas com Nacho feia uns quatre anys que no vestien la Roja. Tots dos protagonistes de l'actualitat futbolística nacional han sigut convocats i tots dos han tornat a vestir la samarreta de la Selecció en aquesta finestra internacional. A ells dos s’ha unit la convocatòria de Kepa, que havia passat per un moment personal complicat. Aquestes convocatòries mostren la pluralitat i obertura de Luis de la Fuente per apostar pels millors jugadors que ell considera que estan passant per un gran moment de forma.


Intèrpret de les dades

La RFEF és pionera en l'aposta per introduir l'anàlisi de dades com un element més a l'hora que un cos tècnic prengui una decisió esportiva. Fa una dècada que Luis de la Fuente es nodreix d'aquesta eina tecnològica dins de la Federació i és conscient que per assolir l'èxit amb aquestes dades és vital la seva correcta interpretació i execució. Sense anar més lluny, no va ser casualitat que a Glasgow es donés la connexió de pilota aèria i Joselu ja que el davanter andalús és un dels futbolistes que té una millor estadística de tota la Lliga en l'apartat de guanyar duels aeris.

Preocupat del bon ambient

Si alguna cosa ha caracteritzat aquest grup de futbolistes durant els últims anys fora de la gespa és el bon ambient que han tingut en cada concentració. Luis de la Fuente ha aportat el seu gra de sorra per reforçar el clima de treball relaxat amb uns futbolistes a qui, pràcticament a tots, ha entrenat en categories inferiors.