El pas endavant del futbol sala a Espanya:
els canvis que provoca el nou impuls
- Text: Alberto Gómez
- 22 desembre 2022
La igualtat entre el futbol sala femení i masculí o l'elevació del tractament per part de la RFEF d'aquest esport han provocat un augment en la professionalització.
“La RFEF potencia i treballa igual per a tots els clubs. La Federació Espanyola atén a tothom equitativament perquè vol que mirem pel futbol sala com a esport, no per uns quants clubs. Hi estan tots els estaments comunicats i implicats: clubs, jugadors, àrbitres, federacions territorials i fins i tot el treball amb la base i el planter. Estem tots integrats”. José Carlos Delgado és director general de Movistar Inter i és un dels actors principals que està presenciant en directe aquesta nova era del futbol sala a Espanya.
“Abans estàvem en una bombolla que s'anava inflant cada cop més i hi va haver un moment que la manera de procedir era inviable. La LNFS ja no estava preparada per als canvis i el futbol sala estava en decadència i amb falta de visibilitat, havíem retrocedit”, apunta Manuel Sierra, president del Servigroup Peníscola, i prossegueix que “aquests últims mesos ja s'ha notat el canvi. Des que hi ha José Miguel Monje (president del Comitè Nacional de Futbol Sala) i les regnes les han agafat gent de la RFEF especialitzada en futbol sala... això sí que vola ara. Els passos que s'estan fent són agegantats i els últims mesos s'ha accelerat tot moltíssim”.
Al juny del 2020, un nou Reial decret de llei reconeixia les noves competències de la RFEF sobre el futbol sala pel qual, a més de “controlar i protegir les competicions oficials d'àmbit estatal”, també l'autoritzava a “la venda o cessió [ ...] dels drets de transmissió televisada de les competicions oficials de caràcter professional”. Va ser el primer pas per buscar la unitat que perseguia la Federació Espanyola en un esport, el futbol sala, que els darrers anys no travessava pel seu millor moment.
Actualment, la tendència és que molts clubs de la LNFS s'estan presentant per ser membres i participar en els Òrgans de Govern de Primera i Segona Federació Futsal Masculina de la RFEF, quan abans infravaloraven aquests òrgans. Palma Futsal, Jimbee Cartagena, ElPozo Murcia Costa Cálida, Quesos El Hidalgo Manzanares, Noia Portus Apostoli, Córdoba Patrimonio de la Humanidad o CD Leganés són alguns dels que s'han sumat a aquest tren d'alta velocitat impulsat per la RFEF.
“Una de les millors coses que ha portat la RFEF és aquesta unió i la democratització en l'elaboració d'un pla estratègic per al futbol sala. A tots els clubs se'ls ha donat la possibilitat de participar-hi de forma activa i aquest any es pot dir que tots s'hi han sumat d'alguna manera a través d'alguna comissió o comitè de treball. I és cada club amb els seus especialistes, juntament amb la RFEF, són els que han donat forma a un pla que intentarà donar el màxim rendiment i impacte. I això ja es pot veure, per exemple, en els drets televisius que gestiona la RFEF, que es veuen oberts gràcies a una grandíssima aposta. Això és un plus per als clubs que ens hem adscrit al Programa Avance 24”, explica José Carlos.
Des de l'arribada de Luis Rubiales a la Reial Federació Espanyola de Futbol, el 2018, es va proposar que futbol i futbol sala caminessin de la mà. És la filosofia que propugna tant la FIFA com la UEFA i per la qual es treballa diàriament a la Ciudad del Fútbol. El futsal, amb més de 100.000 federats, és el tercer esport col·lectiu amb més nombre de fitxes a Espanya (després de futbol i bàsquet) i sota l'empara de la RFEF hi ha més de 700 clubs entre Primera, Segona, Segona B, Tercera, Divisió d'Honor Juvenil (tots masculins) i Primera i Segona divisió femenina.
“En el futbol sala tenim la nostra pròpia circumstància i hem d'estar units tots i 'presentar-nos' de manera global, incloent-hi els jugadors. Aquí ningú no va pel seu compte i amb la gestió de la RFEF s'està aconseguint aquesta unitat, així que les expectatives són bones malgrat els temps d'incertesa que es viuen en altres esports per les circumstàncies que ens envolten”, conclou el director general del Movistar Inter, que afegeix que un altre aspecte clau per haver aconseguit la situació actual és que “a la Federació Espanyola s'hi han anat incorporant professionals formats del futbol sala… des de Paco Sedano fins a Luis Amado”.
Parlen el mateix idioma i en aquesta línia hi coincideix Manuel Sierra, que destaca que “es cuiden més els equips i es preocupen més per tu, cada dos per tres tens a Javier Lorente, Luis Amado, Paco Sedano… Tot aquest afecte provoca que el que abans era difícil de resoldre ara no s’hi triga gens. I és que fins ara hi havia poca gent especialitzada en futbol sala al comandament i ara s'han enfortit totes les àrees i es dona participació a la gent amb grups d'estudi”.
Amb l'objectiu d'aconseguir l'excel·lència a través de la unitat esmentada en el futbol sala que ressalten José Carlos Delgado i Manuel Sierra, la RFEF ha treballat en tres direccions juntament amb tots els clubs que estan fent aquesta renovació: impuls del futbol sala femení , enfortiment de tornejos i competicions organitzades per la RFEF i l'increment de les ajudes.
Impuls del futbol sala femení
La Federació espanyola ha augmentat la visibilitat del futbol sala femení televisant en directe tots els partits de Primera Federació Futsal Femenina a través de les plataformes de la RFEF. En total són més de 320 partits en ‘streaming’ al llarg de la temporada, als quals cal afegir un partit de cada jornada de Segona Federació.
Al marge d'aquest recolzament audiovisual, els darrers quatre anys s'han augmentat en més de 400.000 euros anuals els ajuts directes per al futbol sala femení i en la recerca de la igualtat de gènere, s'han equiparat els premis econòmics amb el masculí a la Supercopa i Copa de la Reina (amb Supercopa masculina i Copa del Rei, respectivament).
A més, per a una millor gestió s'ha creat el Comitè Nacional de Primera Divisió Femenina, en què participen tots els clubs de la categoria.
Tot això ha permès propulsar el talent de les nostres futbolistes per, entre altres èxits, sumar ja els dos únics Campionats d´Europa femenins oficials que s´han disputat.
Enfortiment dels tornejos i campionats sota la protecció de la RFEF
L’organització de tornejos recent per part de la RFEF ha suposat un segell d'èxit i qualitat.
A continuació repassem detalls de les competicions més importants amb algunes fites que engrandeixen el futbol sala nacional:
· Copa d'Espanya: la RFEF ha organitzat tres finals de la Copa d'Espanya i van tenir èxit amb pavellons plens (abans i després de la pandèmia). El 2020 l'aforament del Martín Carpena va ser de 9.000 espectadors i el 2022 van abarrotar l'Olivo Arena 6.000 aficionats. Entremig, el WiZink Center de Madrid va acollir l'edició del 2021, en què es va cobrir també l'aforament marcat per les restriccions.
· Copa del Rei: és la Copa de tots i per això s'ha ampliat la participació a equips de Tercera Divisió (en les darreres quatre temporades s'ha ampliat la participació de 32 a 78 clubs). ¿El resultat? Pavellons plens a les eliminatòries i un format millorat de la final amb una atractiva 'Final Four'.
· Copa de la Reina: s'ha canviat la denominació (anteriorment era la Copa d'Espanya Femenina) per donar-li un impuls a la seva imatge i, des del 2018, s'ha ampliat la participació de 8 a 48 equips.
· Supercopa d'Espanya (masculina i femenina): millora del format deixant enrere la final a partit únic i disputant-se actualment una Final Four. També s'han modificat les dates en què es juga perquè siguin més atractives de cara a clubs, aficionats i patrocinadors.
A aquests tornejos d'elit nacional cal sumar-n’hi dos més que, amb molt d'afecte, organitzen i cuiden des de la Federació Espanyola sabent que és el futur del futbol sala nacional. Un treball que també ha tingut els seus fruits amb el títol dels dos Campionats d'Europa sub 19 oficials disputats fins ara:
· Augment d'inversió i participació en els Campionats d'Espanya de seleccions autonòmiques de clubs de futbol sala (compta amb més de 1.000.000 d'euros de pressupost i més de 2.000 jugadors/participants en més de 175 partits).
· Creació de la Copa d'Espanya juvenil, on participen en el mateix format que la Copa d'Espanya els 8 millors equips juvenils d'Espanya.
Increment d'ajuts al futbol sala
Quan la nova directiva va aterrar a la RFEF es va fer una exhaustiva anàlisi de com millorar de cap a peus l'esport i va teixir un pla d'ajudes directes a clubs i esportistes per enfortir els protagonistes. La majoria d'aquestes ajudes van ser de nova creació i destaquen:
· Premis econòmics per als clubs participants (i segons quedin classificats) en els tornejos següents: Supercopa d'Espanya Masculina, Supercopa d'Espanya Femenina, Copa del Rei, Copa de la Reina, Copa d'Espanya i Copa d'Espanya Juvenil.
· Vertebració i Foment: més de 400.000 euros anuals per a futbol sala femení.
· Programa Avance 24: rèdit econòmic procedent dels drets audiovisuals per als clubs de Primera i Segona Divisió Masculina (2.000.000 d'euros), que es reparteixen en 100.000 euros més per a cada club de Primera Divisió que s'adscriguin al programa i uns 25.000 euros per a cada club de Segona Divisió.
· Material Esportiu: s'aporten 10 pilotes per a tots els clubs de cada categoria per a cada competició i, durant la pandèmia, també es va incloure una ajuda per realitzar tests de covid necessaris per a tota la plantilla i cos tècnic.
Al marge dels esmentats, també s'han millorat altres ajuts ja existents, duplicant-se o triplicant-se'n el valor, com en el cas dels ajuts per a desplaçaments extrapeninsulars o per desplaçament i allotjament.