Més enllà del terreny de joc.
Més enllà del terreny de joc

L'altra victòria històrica a la Supercopa d'Espanya que no es veu per televisió

Scroll down.
  • Text: Manu Nieto
  • 18 gener 2024

El futbol femení a l’Aràbia Saudita, recolzat per la Reial Federació Espanyola de Futbol, està ajudant a impulsar la transformació de la seva societat

“Jo tenia una altra visió. Quan era a Espanya, pensava que aquestes accions no ajudaven… però ajuden. El fet que la RFEF sigui aquí es nota”. Ana Junyent, exjugadora del FC Barcelona, fa gairebé mig any que entrena l'Al-Riyadh de l’acabada de crear lliga femenina saudita i recentment intentava contextualitzar tota aquesta transformació en una xerrada amb El Periódico: “Per a les jugadores saudites això és un somni. Fa uns quants anys no podien jugar a futbol ni fer esport i ara surten per televisió. Aquesta gent tota la vida ha estat vivint d'una manera i en tres o quatre anys estan fent un canvi molt bèstia, assimilar-lo no és fàcil. Comparat amb fa cinc anys, diria que és gairebé un altre país”.

La Reial Federació Espanyola de Futbol va signar un acord amb l'Aràbia Saudita per jugar-hi des del 2018 la renovada Supercopa d'Espanya i també per impulsar el futbol femení i que es traduís en desenvolupament social i igualtat d'un país que està fent els primers passos d'aperturisme. Des de llavors, la transformació ha estat “molt bèstia” i si el 2018 es va permetre per primera vegada l'entrada a les dones a un estadi de futbol, el 2019 es va crear l'Oficina de Desenvolupament del Futbol Femení i va possibilitar que les saudites poguessin jugar a futbol (i fins i tot que ho fessin de manera professional situant el seu salari base de la lliga en 2.450 euros mensuals nets). Des de llavors –traslladat al carrer– s'ha extingit la segregació de les dones en restaurants, camps de futbol o espais públics. D'això, el futbol espanyol en té bona part de culpa.

‘Football is the way. #footballiscoming’

“És millor ser-hi que no ser-hi. He après que el futbol és el camí per visibilitzar i ajudar. La RFEF té el compromís de promocionar i impulsar el futbol femení aquí”, assenyalava aquests dies a l’Aràbia Saudita la seleccionadora de les actuals campiones del món, Montse Tomé. L'entrenadora de la Selecció lidera la campanya Football is the way. #footballiscoming' ('El futbol és el camí. #elfútbolestállegando'), que durant la recent Supercopa d'Espanya ha aprofitat per dur a terme accions com la formació a entrenadores, ‘coaching’ per part de dones rellevants, realització de partits inclusius, visibilització a l’estadi de la Supercopa de la campanya mitjançant cartells i lones gegants i una Llotja 0 a què van assistir 40 dones de dos clubs (Eastern Flames i l'Al-Riyadh de Junyent) per visibilitzar la força del futbol femení, el desenvolupament social i la seva gran importància.

A Jeddah va tenir lloc la visita i pràctiques de la RFEF amb la selecció absoluta saudita i a Riad l'activitat formativa, concretament a la Universitat Princess Noura (PNU), on per primera vegada accedien homes (en aquest cas els de la delegació esportiva de la RFEF). En aquestes xerrades, les entrenadores saudites han rebut detalls sobre el futbol femení a Espanya, el model que ha fet la Selecció campiona del món, també ‘coaching’ a càrrec de la campiona olímpica de natació sincronitzada Thais Henríquez i una instrucció formativa i pràctiques sobre el gespa impartides per l'Escola d'Entrenadors RFEF. Iniciatives com aquestes són les que han accelerat tot aquest moviment femení en un camp de futbol saudita, que s'ha començat a traslladar a una societat que “a grans trets, s'assembla al comportament a Espanya de fa 50 o 60 anys del que diran, en què les famílies no et deixen fer segons que…”, contextualitzava Junyent a El Periódico.

'Football is the way', la RFEF a l’Aràbia Saudita
'Football is the way', la RFEF a l’Aràbia Saudita - (RFEF)
'Football is the way', la RFEF a l’Aràbia Saudita
'Football is the way', la RFEF a l’Aràbia Saudita - (RFEF)
'Football is the way', la RFEF a l’Aràbia Saudita
'Football is the way', la RFEF a l’Aràbia Saudita - (RFEF)
'Football is the way', la RFEF a l’Aràbia Saudita
'Football is the way', la RFEF a l’Aràbia Saudita - (RFEF)
'Football is the way', la RFEF a l’Aràbia Saudita
'Football is the way', la RFEF a l’Aràbia Saudita - (RFEF)

“Els seus referents són jugadores i entrenadores espanyoles”

“El camí és continuar evolucionant. Hem d'ajudar els països que volen introduir-se a poc a poc, perquè nosaltres hem evolucionat molt els darrers anys, però ho hem aconseguit amb feina. Hem d'ajudar els que volen millorar. Fa molt poquet que hi ha tant la lliga femenina (2021) com la selecció d'Aràbia (2022). Hem parlat amb elles i tenen com a referents les jugadores i entrenadores espanyoles”, comentava Montse Tomé, ressaltant la importància del paper que juga Espanya i el seu futbol en tota aquesta transformació.

El nostre futbol nacional i Selecció femenina inspira dins i fora d'Espanya, tant que ha estat capaç d’aportar el seu gra de sorra per establir les bases de la transformació social d'un país tan tradicional com l'Aràbia Saudita, on les dones no podien votar fins al 2015 o conduir fins al 2018. En molt pocs anys s'han fet els primers passos d'una jugada que s'espera que acabi en gol i sigui definitiu per al triomf de les dones a l'Aràbia Saudita.