Máximo nivel.
Tots amb la selecció

El secret de Las Tigras, la millor selecció de futbol sala femení de tota la història

Scroll down.
  • Text: Manu Nieto
  • 23 març 2023

La Selecció espanyola femenina de futbol sala acaba de conquerir el tercer Europeu i ara la seva màxima aspiració és mantenir el nivell i estar preparades per a un hipotètic Mundial

“N’hi ha tres i tots tres els tenim”. Fa cinc anys només hi havia 40 jugadores de futbol sala a Espanya amb llicències B (professionals amb dret a cobrar la Seguretat Social). Avui dia, aquesta dada s'ha multiplicat per cinc gràcies -entre altres motius- a una inversió de 2,5 milions d'euros de la RFEF per al futbol sala femení. Des del 2018, amb l'arribada de Luis Rubiales a la presidència de la RFEF, es van començar a posar les bases per poder dir avui dia que Espanya compta amb la millor selecció femenina de futbol sala de la història, aquesta que acaba de guanyar el tercer Europeu… de tres que se n'han disputat.

“Tenim seleccions a totes les categories, fins i tot sub-15, tenim un cos tècnic que treballa tot l'any. Tot això, unit a una extraordinària qualitat, fa que les jugadores no se n'hagin d'anar”, va assegurar el president de la RFEF, Luis Rubiales, aquest dimarts en la recepció que va fer a la Ciutat del Futbol de Las Rozas al combinat anomenat 'Las Tigras', en honor a un peluix que les acompanya en cadascun dels seus tornejos i concentracions.

L'immens talent d'aquesta selecció s'ha envoltat del millor context possible per part de la Federació espanyola. Des de Las Rozas tenen la filosofia de proporcionar les millors eines possibles a cadascuna de les seves seleccions -és igual la categoria i el gènere-, i el cas de Las Tigras és un altre exemple de l'èxit d'aquesta filosofia. I això que elles, a nivell esportiu, no ho han tingut fàcil perquè han patit una sèrie de contratemps: al novembre, Anita Luján, capitana i jugadora amb més partits a la història de la Selecció (121) es va trencar el creuat. Just abans d'aquesta darrera concentració, Vane Sotelo, màxima golejadora (79 gols en 73 partits) i MVP del primer Europeu també es va lesionar. Havia entrat a la llista i va ser un dels descarts finals.

Una selección de leyenda que no se cansa de grabar su nombre en la historia
Play Vídeo
Una selecció de llegenda que no es cansa de gravar el seu nom a la història

Les ferides, com a cola

Tot i això, el gran nivell de grup humà que forma aquest combinat unit a l'excel·lent ambient amb què s'ha treballat durant tot l'any ha fet possible que aquestes ferides hagin fet de cola en aquest Europeu disputat a Hongria: fins allà va viatjar Anita Luján amb les crosses i va exercir de capitana fora de la pista i 'Peque' -capitana a la pista- va canviar el seu habitual 8 pel 14 d'Anita Luján. Alhora, Anita va veure tot el torneig i va pujar al podi amb la samarreta del 9 de Vane Sotelo…

“Més que una selecció, som unes amigues”. Aquesta frase de Peque resumeix a la perfecció el sentiment de Las Tigras dins de la pista, durant les concentracions a Las Rozas, quan estan amb els seus clubs o en temps de repòs. Ningú s'oblida de ningú i aquest bon rotllo es pot veure a cada segon de la concentració, com els moments en què Luci exerceix d'animadora amb el seu bon humor i les seves cançons. O quan surten a passejar totes juntes, com també quan es queden gairebé totes a les llargues sobretaules… És un dels grups més forts que han vist per la Ciudad del Fútbol.

“Som una pinya i estem molt juntes i així és molt difícil fer-nos mal”, destaca Luci sobre aquest tema qui, per cert, és l'encarregada de passejar La Tigra, el peluix i mascota de la selecció que els acompanya allà on van.

La preparació exhaustiva per a l'Europeu

Per poder arribar a aquest moment dolç, Las Tigras han disputat aquest curs 12 partits amistosos davant de seleccions com Portugal, Japó, Itàlia, Brasil i Argentina, a més dels cinc oficials -tres de classificació a Finlàndia i dos de fase final a Hongria-. En total i des que va començar la temporada a l'octubre han estat sis concentracions, una al mes. Tot plegat es tradueix en una preparació exhaustiva per al torneig.

En la feina diària, la seleccionadora Clàudia Pons compta amb un ajudant (Íñigo Martínez), un preparador físic (Adrián Paz), un entrenador de porters (Luis Marimón) i un analista (Leo Herrera), a més de dos fisios i un metge. Un cos tècnic molt complet que treballa de la manera més professional possible i que de cara al futur tot plegat es reforça amb la tasca en categories inferiors. En aquesta recta final de temporada hi haurà convocatòries de sub-21, sub-17 i sub-15 (aquesta última de nova creació) per modelar les futures internacionals.

Així ha estat la jornada d'homenatges a les tricampiones d'Europa de Futsal
Play Vídeo
Així ha estat la jornada d'homenatges a les tricampiones d'Europa de Futsal

En la salut del planter espanyol té importància la visibilització d'aquest tipus d'èxits internacionals. En aquest sentit, la RFEF va tancar un acord amb RTVE perquè, per mitjà de Teledeporte, s'hagin pogut veure els partits de l'Europeu i anteriorment dos amistosos. “No era senzill perquè la final va coincidir amb el Clàssic, però en algun moment hi va haver més de 200.000 espectadors veient-les. Són importants aquests acords que permeten a les nenes veure-les i somiar ser com elles”, va apuntar Luis Rubiales sobre aquesta qüestió.

El proper Europeu és al 2025 i des de la RFEF també es mira la FIFA perquè creï el primer Mundial de futbol sala femení de la història, el gran somni del futbol sala femení a nivell global. “Ara, Espanya té la millor selecció femenina de futbol sala de la història i tant de bo guanyi el Mundial, perquè des de la RFEF treballarem per fer-ho”, va concloure Rubiales l'acte de celebració a Las Rozas envoltat de Las Tigras.

AJUDA I INVERSIÓ DIRECTA DE LA RFEF AL FUTBOL SALA FEMENÍ A ESPANYA (AL MARGE DE LES SELECCIONS)

    Ajuda per a Vertebració i Foment:
    • Ajuts per a la professionalització de les jugadores de Primera Divisió (2.424.000 euros).
    • Ajuts per a l'emissió televisiva de partits de Primera Divisió (100.800 euros).
    • Ajuts per a la contribució a les despeses de comunicació i visibilitat de la competició per als equips participants a la Segona Divisió (67.200 euros).

    Ajuda per a Futbol Sala Femení Aficionat:
    • 130.000 euros per als clubs no professionals que participen en la Primera Divisió Federació de Futbol Sala Femení la temporada 2022/2023 (repartit en 80.000 euros per a ajudes als desplaçaments a la competició oficial de Primera Divisió de Futbol Sala, Copa de S.M. Reina i la Supercopa de Futbol Sala Femenina, 20.000 euros per a ajuts al foment de la base i 30.000 euros per a ajut a despeses de seguretat mèdica i emergències).
    • 120.000 euros per als clubs no professionals que participen en la Segona Divisió Federació de Futbol Sala Femení la temporada 2022/2023 (repartit en 70.000 euros per a ajudes als desplaçaments a la competició oficial de Segona Divisió de Futbol Sala i Copa de S.M. Reina i 50.000 euros per a ajuts al foment de la base).
    • 160.000 euros per a les federacions autonòmiques i/o territorials per a futbol femení i futbol sala femení (repartit en 80.000 euros per als programes de captació d'àrbitres femenines i 80.000 euros per als programes de captació de jugadores femenines).
    • 45.000 euros per a les jugadores de les seleccions espanyoles femenines de futbol i futbol sala durant la temporada 2022/2023 (45.000 euros per a les jugadores que participin en els programes de mentorització).
    • 12.000 euros per a les entrenadores dels equips de Primera Divisió, Primera Federació, Segona Federació, Primera Nacional de Futbol i Primera i Segona de Futbol Sala Femení durant les temporades 2022/2023 i fins a un màxim de les dues anteriors (45.000 euros per a les entrenadores que participin en els programes de mentorització).
    • Mateix repartiment econòmic que en futbol sala masculí per mèrits esportius en participar, classificar-se i guanyar tant la Copa de la Reina com la Supercopa d'Espanya.
    • La Supercopa d'Espanya s'ha fet en format Final Four com la masculina i la Copa de la Reina ha passat a tenir la participació de 48 equips de Primera i Segona Divisió (anteriorment, com a Copa d'Espanya, només hi participaven els vuit millors de Primera).
    • Creació del Comitè Nacional de Primera divisió femenina, en què estan integrats clubs, AJFSF, àrbitres i entrenadores, que serveix perquè els clubs puguin gestionar la Primera femenina.
    • Als Campionats d'Espanya s'han incrementat categories, amb la inclusió de l'aleví femení aquesta temporada i es treballa per fer entrar benjamí femení, tant a clubs com a seleccions autonòmiques. Aquest augment de la base repercutirà directament a la Selecció.