Màxim nivell.
Màxim nivell

L'augment del 40% del valor de la Copa del Rei 
o per què no depèn d'un Reial Madrid – Barcelona

Scroll down.
  • Text: Alberto Gómez
  • 02 març 2023

El nou format de la Copa del Rei, estrenat fa quatre anys, ha aconseguit ser un èxit entre afició, clubs, jugadors i el mercat audiovisual internacional

Aquest dijous es disputa el primer Reial Madrid – Barcelona des que es va posar en marxa el nou format de la Copa del Rei, un 'caramel' molt ben rebut però del qual no depèn una competició que ha disparat al voltant d'un 40% el seu valor en drets audiovisuals a nivell internacional pel que fa al cicle anterior. Si ve un Clàssic, genial, però la Copa de tots vola per si sola gràcies a una emoció i passió que neix del futbol més humil i arriba fins a les figures més grans del futbol internacional.

Aquest format de Copa del Rei és una història d'herois, de petits contra grans. És la Copa de les sorpreses, les pròrrogues i els penals. És un torneig en què el futbol professional pretén tornar al futbol més modest tota la seva feina i importància per al futbol nacional. Aquest futbol humil és la base de l'èxit perquè, per exemple, a Mèxic i Amèrica del Sud, en les properes cinc temporades (2022-27), es recapti un 42% més com a mitjana respecte al cicle anterior. També perquè als Estats Units i al Canadà el creixement hagi estat d'un 27% i al Brasil la febre per aquesta renovada competició hagi provocat que s'ingressi un 382% més.

A Europa, malgrat la competència que hi ha per les seves pròpies competicions, el creixement és de mitjana del 25% per al cicle esmentat (2022-25), d'aquesta manera, la Copa del Rei valdria més d'un 40% respecte a l'anterior cicle (2018-21). Pel que fa a països, destaquen: França (41%); Bulgària (55%); Polònia (270%), la República Txeca, Eslovàquia i Hongria (43%); Lituània, Letònia i Estònia (525%); o Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Montenegro, Sèrbia, Eslovènia i Kosovo (127%). Un impuls econòmic que no fa altra cosa que reforçar aquesta aposta pel futbol modest des de la Federació Espanyola.


Quatre anys d'èxit i no només comercial

L'ideòleg d'aquest nou i atractiu format és el president de la RFEF, Luis Rubiales, que ha passat per tots els esglaons del futbol espanyol i tenia al cap barrejar grans i petits per donar una capa de vernís de passió i emoció a l'anomenat torneig del KO. Es va implementar la temporada 2019-20 i ja en aquesta quarta temporada, dins de la Federació Espanyola han pogut comprovar el seu èxit no només a través de l'esmentat augment del valor comercial, sinó també perquè tant els clubs -grans i petits- com els jugadors els l’han reconegut.

S'ha reduït el calendari per al futbolista, s'han buscat dates apropiades per aconseguir 'sold outs' als estadis i grans audiències a la televisió, i s'ha reforçat el desig dels grans de voler conquerir aquest títol. L'èxit és tan gran que fins i tot els sortejos han estat demanats per retransmetre'ls per televisió. Es cuida cada detall i en aquest cas també ha agradat la importància que des de la RFEF se li dona i que es fixin en aspectes com ara que un jugador clau d'una eliminatòria pugui ser la mà innocent que tregui la bola del seu club per a la següent eliminatòria.

Permanentment, fins i tot en aquestes accions, es busca l'equilibri entre modestos i professionals per aconseguir fer de la Copa de tots una Copa inclusiva que provoca que totes les temporades clubs territorials i petites poblacions rebin sí o sí grans equips de Primera Divisió.

SD Almazán - Atlético de Madrid, el secreto mejor guardado de Soria
Play Video
SD Almazán - Atlètic de Madrid, el secret més ben guardat de Sòria.

Un autèntic Campionat d´Espanya

És una festa dividida en 116 partits. La seva denominació original és la de Campionat d'Espanya Copa de Sa Majestat el Rei i és, més que mai, un autèntic Campionat d'Espanya. Aquest torneig és l’única copa a Europa en què des del primer moment els equips de Primera Divisió s’enfronten a casa de l’equip inferior fins als quarts de final, quan el sorteig ja és pur. “Que fins i tot a Anglaterra ens hagin preguntat per aquest format vol dir alguna cosa”, comenten fonts federatives. I és que la seva horitzontalitat permet fins i tot connectar la Copa Federació amb la Supercopa d'Espanya.

Tota aquesta emoció fa que en el mercat del futbol internacional funcioni i posi en valor tot el futbol espanyol, més enllà que el bombo hagi deparat -per primera vegada sota aquest format- una eliminatòria entre el Reial Madrid i Barcelona.