Màxim nivell.
Màxim nivell

La feina que no es veu perquè l'entrenador espanyol sigui una referència mundial

Scroll down.
 • Text: Manuel Nieto
 • 15 desembre 2022

No és casualitat que l'entrenador espanyol sigui una referència a tot el món del futbol. Per això, a més de talent, cal comptar amb una estructura i eines que ho possibilitin

¿Per què està tan cotitzat a l'estranger un entrenador de futbol ‘made in Spain’? Més enllà del coneixement i el talent, les cures i l'atenció que la RFEF dispensa a aquest col·lectiu en la seva formació -tant esportiva com personal- és clau per entendre aquesta situació. “L'entrenador espanyol és un referent mundial. La formació que té un entrenador espanyol és exemple a tot el món i, de fet, tenim peticions constantment de federacions estrangeres que volen estudiar la nostra metodologia”, subratlla David Gutiérrez, president del Comitè d'Entrenadors de la Reial Federació Espanyola de Futbol. L'últim cas d'èxit és tota la feina que s'amaga rere l'ascens de Luis de la Fuente com a seleccionador nacional.

“La imatge d'un entrenador espanyol es posa en valor quan els tècnics se'n van fora i, des d'aquesta perspectiva, s'adonen de la rellevància que tenen a l'altra banda de les nostres fronteres. Des de dins potser un no és tan conscient d'aquesta projecció internacional, però a pràcticament tots els països del món hi ha un entrenador espanyol i és una referència”. Per arribar a aquesta situació que comenta David Gutiérrez, des de la RFEF no només es busca l'excel·lència procurant un perfil amb domini de les qüestions tecnicotàctiques, ser bon gestor i un gran líder, sinó que també es persegueix la direcció correcta en el tema personal. “Ens encantaria que tothom fos professional, però la majoria dels entrenadors són formadors que intervenen en el futur de moltes nenes i nens que teixiran l'Espanya del futur. Tenim una responsabilitat molt gran”.

Amb aquesta mentalitat i filosofia, la Federació treballa en una formació permanent des dels comitès nacionals i territorials que defensin els valors esportius que emanen de l'esport, el futbol i la RFEF, més que no pas perseguir un sistema tàctic determinat. Això últim n’és una conseqüència.

Per assolir aquests resultats en el perfil d'entrenador espanyol, la RFEF s'enfoca a donar un bon servei a tot el col·lectiu i modernitzar el comitè. "En aquests darrers anys les Federacions Territorials estan agafant molta velocitat, amb molts especialistes per àrees i hem d'estar a l'alçada", puntualitza Gutiérrez.

En aquest sentit, des de la Ciudad del Fútbol es treballa en tres direccions: la formació, cura i proximitat amb l'entrenador i l'Administrativa. A continuació, desgranarem cadascun d'aquests punts per comprendre millor la base d'aquesta piràmide que acaba en grans entrenadors espanyols repartits per les millors lligues del món.

Formació

La mentalitat des de la RFEF és la de “formar formadors”. Des dels cursos UEFA que imparteix l'Escola Nacional d'Entrenadors de la RFEF és conscient de la responsabilitat amb la societat que té el gremi d'entrenadors i aquesta pauta sempre està present en el procés i en les accions que es fan, sobretot a la base.

A més de vicepresident de la UEFA, Luis Rubiales és el president del comitè de desenvolupament i assistència tècnica de la UEFA. La formació d'entrenadors depèn d'aquest comitè, així com la creació de les regles, normes i panells que s'eleven al Comitè Executiu de la UEFA per aprovar-lo.

Pel que fa als professionals, la formació va encaminada al reciclatge continu i a l'adquisició de coneixements per estar sempre a l'avantguarda amb diferents accions:

 • Programa de Formació Itinerant

  L'exitós Programa de Formació Itinerant es basa a enviar quatre o cinc entrenadors de categoria nacional durant un microcicle a un club de Primera i Segona Divisió masculina de futbol, Primera Divisió femenina de futbol o Primera masculina de futbol sala. Durant aquest període estableixen una connexió del tècnic amb el primer entrenador del club, el preparador físic, l'analista, el vistaire...

  Aquesta formació pràctica i experiencial ofereix un aprenentatge no només del que passa a la gespa, sinó d'altres aspectes com el funcionament de l'acadèmia i l'estructura del club. Per assolir l'excel·lència en aquesta formació es busca un ‘feedback’ constant per part dels protagonistes amb els entrenadors del programa.

 • Congressos i reunions d'entrenadors d'elit

  Es faran dos congressos internacionals d'entrenadors aquesta temporada: un de futbol sala que coincideixi amb la Copa d'Espanya i un altre de futbol a final de curs. Amb això es pretén donar servei directe per poder actualitzar la llicència RFEF i mantenir a l'avantguarda a nivell nacional i internacional els nostres entrenadors col·legiats.

  A principi de cada temporada es fan reunions presencials i telemàtiques d'entrenadors d'elit per categories, de futbol i futbol platja, on s'expliquen les noves modificacions reglamentàries, les funcions pròpies del comitè, a més d'escoltar les seves inquietuds amb l'objectiu d'introduir línies de millora per al col·lectiu. Hi acudeixen la gran majoria dels tècnics, com l'última realitzada, que va comptar amb la presència de Carlo Ancelotti, Xavi Hernández, Unai Emery, Ernesto Valverde...

 • Reciclatge per a tots els entrenadors

  Amb l'objectiu de seguir mantenint el nivell dels nostres entrenadors, l'octubre passat es va aprovar que era obligatori per a tots els entrenadors que exerceixin les seves funcions al territori espanyol la realització de 15 hores de formació, un requisit obligatori per poder tramitar una llicència a partir de la temporada 2024-25. Tots els tècnics tenen un marge de temps de tres anys per a la seva realització, als quals se'ls ajuda en la formació i actualització de forma gratuïta.

 • Ajuts

  Als comitès territorials:

  Hi ha una connexió permanent amb els comitès territorials perquè els seus entrenadors tinguin accés a una formació contínua, a més, des del Comitè d'Entrenadors de la RFEF es convoquen ajudes a la formació anuals en els comitès territorials respectius.

  A la professionalització d'entrenadors:

  Per primera vegada, des del Comitè d'Entrenadors es concedeixen ajuts finalistes a aquells entrenadors col·legiats que intentin arribar a l'excel·lència en la seva formació i que realitzin cursos propis o màsters que organitzi l'Escola Nacional d'Entrenadors de la RFEF.

 • A entrenadors:

  Una de les responsabilitats del Comitè d'Entrenadors és ajudar aquells entrenadors que puguin patir algun tipus d'inconvenient contractual i fins i tot situació de risc social real.

Cura, proximitat i reconeixement als entrenadors

 • Atenció permanent a l'entrenador:

  Des del Comitè d'Entrenadors de la RFEF s'ofereix una atenció permanent a l'entrenador amb visites contínues, tant als diferents comitès territorials com als entrenadors de categoria nacional, amb la finalitat de conèixer les inquietuds, preocupacions i dubtes. Amb totes es generen propostes de millora que posteriorment s'eleven on correspongui a la Junta Directiva.

 • Dia de l'Entrenador:

  Una de les jornades més boniques és la del 'Dia de l'Entrenador', que celebren els diferents comitès territorials, moment en què es reconeixen els èxits de la temporada anterior, a més d'haver-hi espai per al reconeixement a tota una trajectòria esportiva. S'hi viuen moments molt emotius, a més de produir-se grans retrobaments. El Comitè d'Entrenadors recolza directament aquestes jornades, amb ajuts finalistes per a totes aquelles federacions territorials que la facin.

 • Premis Ramón Cobo:

  Atorgats pel Comitè d'Entrenadors, aquests premis són el reconeixement més important que pot rebre un entrenador RFEF durant una temporada, en què es valora molt més que el reconeixement esportiu, com és la representació d'uns valors que comparteix amb la RFEF, entre ells, el respecte, la solidaritat, la humilitat o el joc net, factors que es premien tant com un trofeu.

Funció administrativa

És la part més intangible de cara a l'espectador, però la que dona seguretat, confiança i professionalitat al gremi dels entrenadors. Aquest apartat comprèn la diligència de contractes i llicències, una activitat imprescindible per al funcionament correcte de totes les accions anteriorment esmentades. A més, el comitè posa a disposició de tots els col·legiats assessorament jurídic.

En definitiva, res no passa per casualitat o com a fet aïllat, sinó que aquesta explosió d'entrenadors espanyols a les grans lligues ve com a conseqüència d'un treball que possibilita el creixement i el desenvolupament del talent. I d'això darrer, a Espanya, n'hi ha molt.