Más allá del terreno de juego.
Més enllà del terreny de joc

Del Barcelona – Castella al senyor que veu ombres i el nebot li comenta el partit: així és el programa de Raúl de Primera Federació

Scroll down.
  • Text: Alberto Gómez
  • 08 juny 2023

Raúl Ruiz és un rodamon del futbol nacional que, un cop retirat, ha sabut plasmar millor que ningú les històries més humanes dels vestidors i clubs més humils

“Del meu Numància no me’n parlis que ha baixat. Hi havia vuit equips que a l'última jornada es jugaven el descens! El Numància, a casa i depenent de si mateix, va perdre amb l'Atlètic Balears i se n'ha anat al forat, i no havia entrat en descens en tota la temporada… La Primera Federació és millor que moltes primera divisió d'altres països, no en tinc cap dubte. No només veus jugadors de qualitat, també veus unes estratègies i un nivell de joc terrible”. Raúl Ruiz (Logroño, 1962) ha jugat a regional, 2a B, Segona Divisió i a Primera i des que es va retirar el 1996 ha estat una de les veus que, a través de la televisió, millor ha sabut comunicar a l'aficionat les sensacions més terrenals d’un vestidor de futbol. Ara dirigeix i presenta un programa setmanal sobre la renovada Primera Federació als canals de Twitch, YouTube i Twitter de la RFEF: #ElFútbolDePrimera. Ara juga a casa.


“La idea del programa se'm va acudir l'estiu passat. Vaig veure que la Primera Federació tenia molt de potencial amb el nou format impulsat per la Reial Federació Espanyola de Futbol i em vaig posar en contacte amb la RFEF. Li vaig dir al president, Luis Rubiales, que era la categoria en què més he viscut jo -l'antiga 2a B-, on més he disfrutat i patit i que amb aquest nou format s'havia millorat una barbaritat i que calia ensenyar-ho. També vaig comentar les meves impressions a Javier Vich, director de la Primera Federació i després de 15 programes hem vist que tothom està content”, indica l'ex de Logronyès, Numància, Palència, Gandia, Benidorm, Girona i Lugo que des de fa uns mesos persegueix l'actualitat i les millors històries i entrevistes de cada jornada amb els periodistes Fernando López i Iván Hidalgo.


Raúl es va posicionar al lloc adequat just en el moment adequat. “Quan vam fer aquesta temporada un curs de formació gratuït per a tots els clubs interessats dins del pla estratègic de Primera Federació, des de la Federació vam comprovar que els clubs ens demanaven més visibilitat i, de sobte, Raúl va aparèixer a les nostres vides amb la seva idea. Tot va encaixar a la perfecció en temps, model i forma. I després d'uns quants mesos s'ha vist l'encert tant dels clubs per fer aquesta petició com de Raúl per la manera que té de comunicar i tractar tot el producte”, explica Javier Vich.

On veure #ElFútbolDePrimera:


Quan:

durant la temporada regular s'han emès els dijous a la nit, però en els actuals ‘playoff’ s'està emetent els dimarts a les 21:00 hores

L'objectiu de #ElFútbolDePrimera és donar una visibilitat més gran a una categoria que compta amb l'abric de mitjans locals però que li faltava un recorregut nacional a l'altura d'aquesta nova Primera Federació. “D'aquesta manera, aprofitant les potents xarxes socials de la Federació, que és el 'club' més gran d'Espanya, donem veu a una categoria en què hi ha grans ciutats, grans equips i és molt professional. No té res a veure amb la 2a B que jo vaig conèixer, on hi havia certa sensació d'abandonament… És un encert total de la RFEF el tracte que estan tenint”, explica Raúl Ruiz sobre una categoria en què la RFEF ha invertit el primer any 20,5 milions d'euros en aquest tercer esglaó del futbol espanyol, i és l'aposta més forta proporcionalment entre totes les federacions a nivell mundial.


"Ostres, no pensava que això pogués ser tan competitiu"

“Hi ha equips de Primera Federació que fan entrar més públic al seu estadi que de Primera Divisió. Potser tens el Deportivo o la temporada que ve el Màlaga, veritables transatlàntics amb grans masses d'aficionats”, comenta Raúl, que afegeix que aquest tercer esglaó del futbol espanyol té grans i reconeguts futbolistes com “Lucas Pérez, Pedro León, Mosquera, De las Cuevas… Els entrenadors em diuen: “Ostres, no pensava que això pogués ser tan competitiu perquè qualsevol et pot guanyar. I és que sense anar més lluny, el Calahorra, ja descendit, va guanyar al final de lliga el Castelló –en plena lluita per pujar a Segona–”.

A cada programa, Raúl, Fernando i Iván conviden protagonistes de la Primera Federació i això no concerneix només jugadors o entrenadors, sinó també directius i aficionats. De fet, algunes de les millors històries les troben lluny de la gespa, a la grada. “Vaig estar amb un senyor de San Fernando (Cadis) que els darrers anys s'ha anat quedant cec de mica en mica, però no ha deixat d'assistir a un partit. Ell veu ombres i hi va amb el nebot perquè li vagi narrant el partit” (per cert, que l'RFEF ha dissenyat una app perquè les persones cegues puguin seguir els partits de la Selecció). Apropar aquest tipus de reportatges emotius i humans a jugadors i clubs no fa més que afegir valors positius a Primera Federació alhora que motiva i incentiva els futbolistes perquè sàpiguen que la seva responsabilitat de fer feliç la gent no s'allunya de la que tenen els seus companys de Primera divisió.

El Fútbol de Primera Federación. Programa 15 I 🔴RFEF
Play Vídeo
El Fútbol de Primera Federación. Programa 15 I 🔴RFEF

#ElFútbolDePrimera és un producte diferent, sentit, “molt bonic” i que és més difícil d'aconseguir en el futbol professional per la proximitat que ofereixen la gran majoria dels clubs. "Sense aquestes facilitats que ofereixen equips i protagonistes no es podria aconseguir l'èxit i l'acolliment que està tenint el programa", conclou Raúl, ara mateix immers en la batalla que mantenen per pujar a Segona el Reial Madrid Castella amb el FC Barcelona, l’Esportiu Castelló amb el CD Castelló, el Celta de Vigo B amb l'Eldenc o la Reial Societat B amb l'Alcorcón. Es busquen dues places entre vuit equips en un ‘playoff’ que digui qui acompanya Amorebieta i Racing de Ferrol, equips ja ascendits a la categoria de plata.