Màxim nivell.
Màxim nivell

Com Espanya ha classificat totes les Seleccions de categories inferiors als Europeus: la feina que no es veu

Scroll down.
  • Text: Alberto Gómez
  • 18 maig 2023

La RFEF, per cinquena vegada en la seva història, ha aconseguit un ple en classificar les Seleccions Sub-21, Sub-19 i Sub-17 als seus respectius Europeus d'aquest 2023

“Per les experiències que he tingut al llarg de la meva carrera i pel que parles amb altres tècnics i seleccionadors, a nosaltres ens diferencia que aquí compartim des del model de joc i perfil de jugadors fins a les feines, els plans de partit –més allà dels matisos a cada jugador-… Es parla el mateix idioma des de la Sub-15 fins a l'Absoluta. Tots ho compartim tot amb tots”. Des que el 2010 es va integrar a la RFEF com a tècnic de la Sub-16, Santi Denia ha passat per diferents esglaons de les categories inferiors de la Selecció fins que el mes de desembre passat va ser nomenat nou entrenador de la Sub-21. Els seus tretze anys a la Ciutat del Futbol l’avalen per mostrar per què és única la filosofia i estratègia esportiva de les categories inferiors de la Reial Federació Espanyola de Futbol.

Aquest any, per cinquena vegada a la història, la RFEF ha aconseguit un ple en la classificació en els respectius Campionats d'Europa de totes les seves seleccions inferiors en categoria masculina (i també en la femenina). És la segona vegada que s'aconsegueix en quatre anys, quan la nova directiva presidida per Luis Rubiales va començar a teixir un model de treball per a les categories inferiors que abastava des d'un sistema de joc a una coordinació en l'educació i l'assessorament dels menors fora del camp. El ple en aquests Europeus del 2023 només l’han aconseguit Espanya, Itàlia i Portugal.

“Amb l'arribada de Luis Rubiales se'ns ha donat la possibilitat de treballar amb moltes més eines -i millors- tant a nivell humà com a nivell logístic i això ha permès complir un dels objectius: que el departament de categories inferiors evolucionés i millorés”, explica Francis Hernández, director tècnic de les categories inferiors.


Aquesta evolució ha consistit en una modernització a nivell d'eines tecnològiques (anàlisi, emmagatzematge de la informació…) o crear un model de joc i un perfil de jugadors per posició per desenvolupar aquest model. Aquesta tasca es duu a terme conjuntament entre tots els tècnics i els entrenadors. I aquest model es nodreix i se li apliquen millores contínues per fer-lo versàtil. “Creiem en aquest model i el transmetem –sent versàtils i sense ser-ne presoners–. La idea és que totes les generacions de categories inferiors treballin sota una idea concreta amb l'objectiu clar de formar jugadors per a la selecció absoluta. I si ho fem guanyant tornejos i partits en categories inferiors, molt millor”, comenta Hernández.

Aquesta teoria (la idea de joc està documentada tant per escrit com de manera audiovisual) es porta a la pràctica “desenvolupant un ambient de treball en què els tècnics poden deixar la seva empremta i evolucionar amb certa llibertat. Per a nosaltres, treballar en un bon ambient és fonamental i tractem –dia a dia- de generar aquest ambient. Si som feliços amb el que fem, en gaudirem i ho transmetrem tot amb molta més alegria als jugadors”, assevera Hernández.

Cinquè ple d'Espanya, segon des del 2018

Aquesta serà la cinquena vegada en la història de la RFEF en què les tres seleccions inferiors masculines (Sub-21, Sub-19 i Sub-17) arribin a la classificació per a l'Europeu.

La primera va passar el 1988, la segona el 1998 i la tercera el 2009.

Des de l'arribada de Luis Rubiales (2018), Espanya -amb pandèmia pel mig- ha vist com el 2019 es va optar al títol continental en les tres categories i va aconseguir dos dels tres en joc: la Sub-21 a Itàlia i la Sub -19 a Armènia. Mentre que la Sub-17 va aconseguir el tercer lloc i una plaça per al Mundial de Brasil.

Aquest 2023, de nou, tindrem una oportunitat de lluitar per les tres corones europees masculines (per cert, en categoria femenina també s'optarà amb ple sent actualment les vigents campiones del Món Sub-20 i Sub-17, a més de Campiones d'Europa Sub-19).

D'aquesta manera, dins de la RFEF el treball no només se cenyeix a tàctiques o preparacions físiques i mentals de jugadors, sinó també dels tècnics responsables de l'evolució dels millors talents futbolístics del país. Per això, Francis comenta que “fora de la feina intentem reunir-nos de tant en tant per crear empatia i, en poc temps, hem format un grup d'amics treballant. Des de la direcció esportiva som capaços d'acceptar opinions i fem partícips els nostres tècnics de les seves opinions. Generar aquest clima de treball et fa estar més a prop de complir els objectius i tenir èxit. No creiem en el lideratge autoritari.


Santi Denia, en aquesta línia, també destaca que “és una convivència de molts dies i nits junts per a tots els tècnics, començant des d'Albert Luque (Director esportiu de l'Absoluta) a Francis. Per això, el principal objectiu és que siguem un equip i ens portem bé. Ser bons companys és el més important, a més de la categoria professional i currículum que tenen tots els que són aquí. Hi ha moments de molta tensió i necessites portar-te bé amb tots els companys de feina per superar cada obstacle de la millor manera”.

La sorprenent rotació dels cossos tècnics

I és que a les categories inferiors de la Federació espanyola de futbol no hi ha departaments estancs, sinó que està tot unit. Un dels secrets d'aquest èxit a les inferiors de la Roja és que hi ha una rotació entre diferents categories en els tècnics durant tot l'any que els permet tenir un coneixement global de tots els futbolistes, donant-los un plus en la seva formació. "La rotació del cos tècnic crida molt l'atenció i està concebuda perquè un preparador físic acabi tenint un coneixement global de tots els seleccionables", apunta Hernández.


En aquest sentit, “és positiu perquè tots els entrenadors tenim coneixement de tots els jugadors. Ara que soc a la Sub-21 jo ja he avançat procés perquè he anat diverses vegades de segon entrenador d'altres categories”, indica Santi Denia, que també destaca que l'exigència més gran d'aquest sistema és que “et fa estar al cap de l'any uns 200 dies fora de casa. Encara que en el meu cas, la meva família ja està acostumada que estigui tant de temps fora des de la meva etapa com a futbolista”.

Aquest estiu, nova ronda de Campionats d'Europa, una cosa que Francis Hernández prepara des de l'inici de temporada amb una planificació esportiva adaptada a cada categoria i els seus camins respectius cap a la classificació intentant, entre altres coses, no perjudicar els clubs, (encara que hi hagi vegades que sigui inevitable per calendari). A partir del març, quan s'aconsegueix la classificació definitiva als Europeus, es fa una planificació més exhaustiva dels cossos tècnics. Aquí ja es coneixen rivals i es poden centrar en una preparació i una anàlisi més específica. “Encara que en allò que més incidim és en el que nosaltres fem, hi ha molta més anàlisi pròpia que del rival”, admet Hernández.

Europeus 2023

Sub-21 a Geòrgia i Romania, del 21 de juny al 8 de juliol.

Sub-19 a Malta, del 3 al 16 de juliol.

Sub-17 a Hongria, del 17 de maig al 2 de juny.

Tot plegat ha impulsat la RFEF com a exemple a nivell internacional per a totes les federacions, tant pel talent dels jugadors com per la formació dels seus tècnics. És un procés que acaba a la Selecció Absoluta i comença al Campionat de Seleccions Territorials Sub-12, on després d'un primer filtre de les Territorials, els observadors de la RFEF comencen les seves anàlisis i recol·lecció de dades.

“Som una federació referent. A l'estranger crida molt l'atenció com hem adaptat el model de joc al perfil de jugadors que tenim a Espanya i també a la preparació dels nostres entrenadors. Per tota aquesta feina que hi ha darrere d'un partit de futbol se'ns respecta moltíssim i, de fet, quan anem als sorteigs, a les altres seleccions se les veu satisfetes si ens eviten perquè encara que no coneguin els nostres jugadors (encara) saben que tindrem un gran equip per tota la feina comentada anteriorment”, apunta Francis Hernández.


“Jo sempre dic als meus amics -o quan faig xerrades als tècnics- que soc un privilegiat des que el 2010 vaig entrar a la Sub-16. Treballo al paradís perquè la RFEF ens proporciona tots els mitjans i perquè pots triar i treure brillantor als millors futbolistes d'Espanya”. Santi Denia no amaga la seva felicitat per la seva feina i, com assenyalava Hernández, aquesta felicitat es transmet al grup de jugadors i també fa possible que aquest ple de classificacions als Europeus comenci a ser una cosa habitual a les categories inferiors.

Staff de les categories inferiors de la Selecció + Europeus 2023

Francis Hernández - Coordinador de seleccions nacionals i Director Tècnic de Categories inferiors.

Tito Blanco - Adjunt al director tècnic de Categories inferiors.

Santi Denia - Seleccionador Sub-21.

José Lana - Seleccionador Sub-19.

Julen Guerrero - Seleccionador Sub-17.

David Gordo (des de l'agost) – Seleccionador Sub-16 i Sub-15.

Vicente Engonga – Entrenador adjunt de les categories inferiors.

A més, per a aquest estiu ple d'Europeus, Carlos Rivera és el preparador físic de la Sub-21, Antonio Gómez farà l'Europeu Sub-19 i Miguel Ángel Campos tant l'Europeu Sub-17 com l'Europeu Sub-21 (com a segon preparador físic).

Juan Carlos Arévalo va com a entrenador de porters a l'Europeu Sub-17 i Europeu Sub-21, i Rubén Martínez farà el mateix a l'Europeu Sub-19.

Pel que fa als analistes, Alberto de la Fuente s'encarrega de la Sub-21, Héctor Rincón de la Sub-17 (i segon de l'Europeu Sub-21) i Virginio Vilches i Bernar Biscaia de la Sub-19 juntament amb Héctor Rincón.

També són clau les figures de José Antonio Culebras i Alberto López, que viatjaran a l'Europeu Sub-17 i Europeu Sub-19 com a coordinadors acadèmics.