Pedri i Gavi venen més que ningú o per què han augmentat un 50% les vendes de samarretes de la Selecció espanyola
- Text: Alberto Gómez
- 08 desembre 2022
L'estil i la joventut amb què compta Espanya, sense cap nom galàctic, ha enganxat l'afició i no només dins les nostres fronteres… les dades parlen per si soles
La Selecció ha tornat a enganxar Espanya malgrat la dolorosa eliminació del Mundial de Qatar 2022. La venda de samarretes d'un equip és un dels termòmetres amb què es pot mesurar el grau de satisfacció de l'afició i, en aquest sentit, la venda de les de la Roja ha augmentat un 50% respecte a les de l'Eurocopa del 2021, segons dades facilitades per Adidas. A més, els noms més requerits pels aficionats per serigrafiar les samarretes són els de Pedri i Gavi, dos joves que han estat protagonistes d'Espanya durant aquesta Copa del Món i que representen perfectament l'estil, optimisme i futur que evoca l'actual planter de la Roja, que té la seva següent cita a la fase final de la UEFA Nations League (al juny).
Almenys de moment, la Selecció espanyola no compta amb una estrella planetària com Cristiano Ronaldo, Neymar, Messi o Mbappe. Tampoc, com en el passat recent, en la seva alineació hi ha noms que es reconeixen en qualsevol racó del Planeta com passava anteriorment amb els de Fernando Torres, David Villa, Xavi, Iker Casillas, Iniesta o el de qualsevol d'aquesta Selecció que fa poc més d'una dècada va signar el millor trio de triomfs de la història del futbol amb una Euro-Mundial-Euro.
Tot i això, la jove Selecció que ha dissenyat Luis Enrique ha aconseguit que tot el país estigui pendent de la seva actuació en aquest Qatar 2022 amb audiències que superen el 60% de ‘share’ i els 12 milions de teleespectadors a Espanya i més de 65 milions a tota Europa. Però aquesta il·lusió va molt més enllà que 90 minuts davant del televisor, ja que es tradueix en l'orgull de vestir i lluir una samarreta que va començar aquesta cita amb una històrica golejada per 7-0 a Costa Rica i, fins a la tanda de penals davant al Marroc, era el combinat més jove que continuava viu al torneig, amb 25 anys de mitjana i amb Gavi, un dels seus protagonistes, com el golejador més jove del Mundial amb 18 anys i sent el futbolista més precoç a jugar uns vuitens de final des de Pelé.
Pedri, qui més samarretes ven de la Selecció
Gavi, precisament, és el segon jugador de l'actual Selecció més demanat pels fans. L'andalús ha disparat les vendes des que va transcendir que és l'ídol de la Princesa Leonor, a qui va regalar, davant la mirada del seu pare, Sa Majestat Felip VI, la seva samarreta després del partit contra Costa Rica. En aquest apartat, el seu company del FC Barcelona, Pedri (20 anys), és el número u de la Selecció actual. El canari, des del seu exitós debut a l'Eurocopa, ja va començar a desmarcar-se com la nova sensació de la Roja tant al camp com a la grada.
Després de quedar tercers a la passada Euro 2021, la firma que vesteix a Espanya ha assenyalat que les vendes de samarretes per a aquest torneig a Qatar s'han disparat un 50%, el 30% de les quals són dins de les fronteres espanyoles i el 35 % de les vendes totals a Europa (incloent-hi les nacionals). El següent mercat on més es comercialitza la samarreta de la Selecció, amb un 20% del total, és a l'anomenat 'Emerging Markets', que engloba els països de Sud-àfrica, Egipte, Jordània i els Emirats Àrabs Units. Aquest és un gran símptoma: nous aficionats que es fixen en les noves promeses del futbol nacional. El 45% restant de les vendes tenen lloc a la resta del món, sobretot a l’Àsia (i, en aquest cas, fonamentalment a la Xina).
'Com' juga Espanya, no només 'què' guanya
Espanya va aconseguir el rècord de vendes de la samarreta després de la consecució del Mundial de Sud-àfrica 2010, fita que té encara un supervivent, Sergio Busquets, el més gran de tots a l'actual vestidor amb 34 anys i el jugador més reconegut internacionalment. Al marge de Sergio i per sobre d'un nom mediàtic, el que sí que perdura a la Roja és l'estil de jugar a futbol a través d'aquests joves, que tenen un futur esperançador i l'experiència a la motxilla d'un o dos (depèn del cas) grans tornejos a nivell mundial. Ja tenen el cap a la UEFA Nations League del juny, l'Euro de l'estiu del 2024, el Mundial del 2026… Aquesta és la il·lusionant agenda que tenen per davant Pedri, Gavi i companyia amb tots els aficionats de la Roja.
Després del descens de vendes pels discrets resultats als Mundials del 2014 i 2018, des de la firma alemanya d'Adidas, patrocinador tècnic de la RFEF, han assegurat que el seu desig més gran és afegir una segona estrella a la samarreta d'Espanya amb aquesta nova generació de futbolistes. Perquè l'orgull de lluir una o les estrelles que siguin en una samarreta no és només per l'èxit que s'aconsegueix, sinó per com s'aconsegueix. I, en aquest punt, aquesta Espanya sense 'Cristianos ni Messis' és una de les més prometedores.