Màxim nivell.
Màxim nivell

Així, es beneficia el futbol modest d'Espanya 
dels 40 milions d'euros de la Supercopa de l'Aràbia Saudita

Scroll down.
  • Text: Alberto Gómez
  • 11 gener 2023

La meitat dels ingressos van per als clubs participants en la competició i la resta serveix per regar i alimentar la base del futbol espanyol.

“Si no hagués estat per la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita, amb l'arribada de la pandèmia, jo crec que el 50% o més dels clubs de futbol haurien desaparegut perquè no hi havia cap ingrés i els jugadors havien de continuar cobrant. La subvenció de la Federació Espanyola va ser el que va salvar tot el futbol modest i la seva base”. Aquesta és l’opinió no només de José Ramón Cuetos, president de la Reial Federació del Futbol del Principat d'Astúries, sinó de tot el futbol espanyol que no és d'elit. Totes les federacions territorials celebren d'una manera especial el torneig que organitza la RFEF i que aquest 2023 es juga de l'11 al 15 de gener i el disputen Reial Madrid, Reial Betis, FC Barcelona i València CF.

Descobreix tota la informació sobre la Supercopa 2023

Més que animar un equip concret, José Ramón i els seus homòlegs de les federacions territorials celebraran l'èxit del torneig amb cada gol. “Per primera vegada que recordi -i fa més de 20 anys que formo part de la federació asturiana de futbol- totes les federacions territorials estem d'acord en la importància d'un torneig com la Supercopa d'Espanya pel que suposa per a tots els clubs modestos del país”, explica Cuetos.

Triplicar els ingressos de les territorials

En xifres, en el cas asturià, “si hem repartit 300.000 euros anuals aproximadament hem passat a ingressar al voltant d'1 milió d'euros. Per exemple, els nostres clubs de Segona Federació perceben 140.000 euros, a més, ens ajuden en altres despeses com els desplaçaments per a equips juvenils -tant de futbol 11 com de futbol sala-, i tots aquests diners venen d'aquí, de la Supercopa”, assenyala el president asturià.

“En el nostre cas, el percentatge d'ajudes ha augmentat un 424,92% des del 2016 fins ara. És a dir, de 991.375 euros, hem passat a 4.212.563 euros. El nostre pressupost s’ha triplicat, de 2 milions als més de 6 milions actuals”. Pedro Rocha, president de la Federació Extremenya de futbol, també exposa amb el seu exemple el benefici econòmic del futbol més modest amb ingressos que obté la RFEF d'accions com portar la Supercopa d'Espanya a l’Aràbia Saudita, la primera edició de la qual va tenir lloc el 2020, just la de la pandèmia.

Una cita histórica - Supercopa 2020
Play Vídeo
Una cita històrica - Supercopa 2020.

En aquest sentit, Eduardo Bandrés, Tresorer de la RFEF, sosté que “la primera finalitat de la RFEF és ajudar el futbol aficionat i el futbol base, tant mitjançant ajuts directes als clubs com mitjançant ajuts a les federacions territorials, que tenen el contacte diari i directe amb el futbol regional”. D'aquesta manera, s'entén el compromís que va adquirir Luis Rubiales quan va arribar a la presidència el 2018 d'enfortir la base del futbol espanyol.

La meitat dels ingressos per regar el futbol modest

Les paraules de Bandrés prenen més rellevància amb l'exemple del 2022, quan d'aquesta edició del torneig -que va guanyar el Reial Madrid- en va néixer una partida excepcional per al futbol modest de 12 milions d'euros. Aquesta quantitat va servir per pal·liar les conseqüències de la gestió dels clubs participants el primer any de Primera Federació. I és que, si bé la meitat dels beneficis dels 40 milions d'euros van dirigits als clubs participants (als quals cal restar les despeses originades pel torneig), la quantitat restant va directament a la base del futbol nacional.

Tot i això, el cànon que l’Aràbia Saudita abona a la RFEF per albergar el torneig no és l'únic ingrés que genera el torneig, ja que la RFEF és la comercialitzadora de les seves competicions, en aquest cas de la Copa del Rei i Supercopa d'Espanya. Tots dos tornejos estan reforçats econòmicament gràcies al fet que el producte agrada fora de les fronteres espanyoles, cosa que les pot situar totes dues a gairebé qualsevol racó del món. En el cas de la Supercopa, hi ha hagut un abans i un després des del canvi de sistema de competició, impulsat per Rubiales, passant d´un partit d’anada i tornada entre campió de Lliga i Copa a una emocionant final a quatre.

Impulsant la professionalització dels clubs humils

Tornant a l'exitós cas del futbol extremeny, Rocha assenyala diverses fites que parlen d'aquesta nova era en el futbol espanyol provocada, entre altres coses, pels ingressos derivats de la Supercopa d'Espanya: “S'ha augmentat el programa Impuls 23 per donar suport als clubs (actualment prop d'1 milió d'euros), el Pla Evolució per a renovació d'instal·lacions i millores internes, s’ha ajudat a la professionalització de les entitats, s'han creat els drets audiovisuals per a clubs més petits i s'han realitzat millores competitives de la federació –com la Copa Federació o Copa del Rei-. A més a més, particularment, amb aquests ingressos s'han cancel·lat crèdits que tenia la federació extremenya”.

Tant la del Principat d'Astúries com la d'Extremadura són dues federacions que expressen l’opinió de la resta de Territorials espanyoles per decisions com les de portar fora de les fronteres un torneig tan atractiu com la Supercopa d'Espanya. No és només una manera perquè subsisteixi i s'enforteixi la base, sinó també una altra via de progrés i creixement del futbol nacional, objectiu prioritari de la directiva de Luis Rubiales.