Màxim nivell.
Màxim nivell

El mirall de les nenes d'Espanya a la Copa de la Reina més mediàtica

Scroll down.
  • Text: Manu Nieto
  • 25 maig 2023

Aquesta setmana es disputa a Leganés la fase final de la Copa de la Reina que tindrà com a colofó una final televisada per La1 i l'actuació musical prèvia d'Ana Mena

“La idea és arribar a totes les llars d'Espanya i que les nenes puguin veure aquest gran espectacle i accedir a la realitat del futbol femení”. Ana Álvarez és la Directora del Departament de Futbol Femení de la Reial Federació Espanyola de FutbolReal Federació Espanyola de Futbol i aquesta setmana és especial per a ella, el seu equip i tota l'RFEF perquè és la fase final de la Copa de la Reina, que es disputa íntegrament en l'estadi de Butarque (Leganés, Madrid). Alhama CF, Atlètic de Madrid, Athletic Club i Reial Madrid són els semifinalistes d'un torneig la final del qual es veurà aquest dissabte en directe per La1 a partir de les 22.00 hores. Primera vegada en la història del futbol femení de clubs que tindrà una exposició així en una cadena pública… i arriba en una edició amb la qual se celebra de celebrar-se el 40 aniversari de la icònica competició.

Les dues semifinals, Alhama CF – Atlètic de Madrid (dimarts a les 21.00 h) i Athletic Club – Reial Madrid (dimecres a les 21.00 hores) es podrà seguir a través de Teledeporte i l'esmentada final per La1, “cosa que ha estat una sol·licitud expressa del president, Luis Rubiales. És una altra mostra de l'aposta i la creença en el futbol femení des de la Federació Espanyola”, explica Ana Álvarez. El president de la RFEF va enviar una carta a la presidenta de RTVE, Elena Sánchez Caballero, demanant que la final es retransmetés per La1 -en lloc de per Teledeporte- i Sánchez Caballero va accedir a la sol·licitud.


La Directora de Futbol Femení de la RFEF recorda que “des de l'arribada del president, el 2018, el futbol femení és una prioritat i tot el que ha estat a la mà de la Federació s'ha fet per ajudar que estiguem en aquest punt de tenir èxit amb les nostres Seleccions i que creixin les nostres competicions. S'han posat tots els recursos disponibles i la maquinària necessària per al futbol femení i amb això ha arribat un augment del nombre de dones jugant futbol i s'han passat en cinc anys de 44.000 a 96.000 llicències de futbol femení, entre d'altres èxits”. Bona part de culpa d'aquestes xifres la té la inversió realitzada anualment en el futbol femení per l'actual Junta Directiva, que ha passat dels 3 milions que s'hi destinaven quan van arribar als 27 milions de l'actualitat.

Aquest èxit ha arribat de la mà de diferents programes que s'han executat des de la RFEF o en conjunt amb les federacions territorials amb l'objectiu de regar el futbol femení perquè continuï creixent de la millor manera possible, principalment des de la base i d'una forma estable. Aquesta Copa de la Reina és un clar exemple d'aquesta evolució: en la temporada 2018-2019 la disputaven només 16 equips (els de la Primera Iberdrola) i actualment són 48 equips que representen a totes categories nacionals i el torneig comença a jugar-se des del principi de la temporada. A més, per a reforçar aquesta aposta per la professionalització del futbol femení (i els seus protagonistes, en aquest cas les àrbitres nacionals), el president Rubiales va informar els participants que la final d'aquest torneig serà el primer partit de competició femenina espanyola en la qual s’utilitzarà el servei de VAR.

Resumen de los goles que dieron acceso a esta Final Four de la Copa de la Reina
Play Video
Resum dels gols que van donar accés a aquesta Final Four de la Copa de la Reina

“La filosofia de la Copa de la Reina és la d'acostar el futbol femení a tots els racons possibles d'Espanya. Les eliminatòries es juguen a un únic partit a casa de l'equip d'inferior categoria, de manera que gaudeix del millor en multitud de territoris nacionals, alguna cosa que serveix de brou de cultiu perquè les nenes tinguin la motivació de jugar al futbol al mateix temps que les institucions i sponsor tenen més oportunitats per a apostar pel futbol femení. Cal recordar que, fins i tot avui dia, no en totes les parts d'Espanya és senzill l'accés per a una nena a un equip de futbol femení”, assenyala Ana, també exfutbolista. Per a això, recalca, “estem treballant a través de diferents programes en tota Espanya i per a totes les realitats territorials i futbolístiques”.

“El futbol femení ha d'arribar àmpliament a la societat”

Per aquest motiu, “que la final de la Copa de la Reina es retransmeti en ‘primetime’ i en obert per La1 i amb aquest gran espectacle, és tancar el cercle de la base fins a l'elit. El futbol femení ha d'arribar àmpliament a la societat i què millor que d'aquesta manera”. En 2019, Telecinco ja va apostar per retransmetre la final de la Copa de la Reina que es va jugar en Els Cármenes de Granada entre Reial Societat i Atlètic de Madrid i que va aconseguir un 14,8% de share i 1.7 milions de teleespectadors.


En aquesta ocasió, en La1, s'espera un nou registre pel creixement que hi ha hagut en els últims anys del futbol femení i perquè des de la RFEF s'han encarregat que aquesta edició sigui especial, un abans i un després, articulant un espectacle de 360 graus que va més enllà del nucli central esportiu. A l'esforç promocional amb patrocinadors, socis i mitjans de comunicació s'uneix l'actuació d'Ana Mena abans del partit: 45 minuts d'un xou amb qualitat de Superbowl (l'organitza PRG, la mateixa empresa que realitza el muntatge de la final de la NFL) i que generarà un ‘fan engagement’ mai vist en futbol femení per a dotar a l'esdeveniment d'un valor afegit major encara, per a delit de qui sigui present en aquesta final del dissabte a Leganés.

Leganés, capital del futbol femení

La RFEF ha realitzat aquests dies diverses activitats al costat de l'Ajuntament de Leganés com ara xerrades sobre futbol femení en instituts o una exposició dels 40 anys Copa de la Reina.

A més, a la plaça Mayor del municipi, el mateix dia de la final (dissabte 27) hi haurà activitats lúdiques i esportives amb una minipista de futbol com a protagonista on participaran equips femenins alevins i benjamins i que estarà obert a les nenes i nens que hi vulguin participar.

A la mateixa plaça també estarà exposat el trofeu de la Copa de la Reina que s'endurà l'Alhama CF, l'Atlètic de Madrid, l'Athletic Club o el Reial Madrid.

Ja s'ha anunciat que l'RFEF transformarà l'actual format de ‘final four’ en una gran final des de l'any que ve -com en la Copa del Rei- i confeccionar un esdeveniment amb un acompanyament fora de l'esportiu encara més ampli per a aconseguir una major repercussió encara. “El tractament des de la RFEF està igualant-se entre homes i dones i aquesta Copa de la Reina el prova. Al final, la nostra missió és el de la promoció, creixement i el fiançament del futbol femení a Espanya, sempre sobre pilars sòlids”, resumeix Ana.

Gràcies a apostes com aquesta de la Copa de la Reina, cada vegada queden menys nenes a Espanya sense que sàpiguen que jugar al futbol -i fins i tot intentar ser futbolista- és possible. I si volen intentar complir un somni... tenen centenars de miralls en els quals mirar-se, començant pels d'aquesta Copa de la Reina.