Màxim nivell.
Màxim nivell

La Copa d'Espanya de futbol sala 
o per què és únic aquest torneig

Scroll down.
  • Text: Manuel Nieto
  • 09 febrer 2023

Aquesta setmana, Granada es vesteix de gala per rebre vuit equips de futbol sala que jugaran el torneig del qual més orgullós es pot sentir un aficionat al futbol sala.

"La Copa d´Espanya és l´esdeveniment més important del futbol sala". Històricament ha estat el seu títol específic. Una cosa pròpia, diferent. I aquesta distinció fa que es consideri una cosa molt particular i crec que això és el que la fa especial i li atorga aquest rol d'importància”. José Miguel Monje fa quatre mesos que té el càrrec de president del Comitè Nacional de Futbol Sala i no amaga que aquesta setmana és “molt important. Estic molt emocionat”. Des d'aquest dijous 9 fins al diumenge 12 de febrer es disputa a Granada la 34a edició de la Copa d'Espanya, la festa més gran del futbol sala al país que acull la millor lliga del món.

Barça, Viña Albali Valdepeñas, BeSoccer UMA Antequera, Movistar Inter, Jimbee Cartagena, ElPozo Murcia, Palma Futsal i Jaén Paraíso Interior. Els vuit equips que donaran més caliu i color de l'habitual a Granada aquesta setmana. "Intentarem estar a l'alçada de la ciutat", comenta Monje, que agraeix tot l'esforç de les institucions perquè finalment se celebri aquest torneig al Palau Municipal d'Esports de Granada, amb capacitat per a 7.000 espectadors.

La Copa d'Espanya va ser creada pel Comitè Professional de Futbol Sala de la RFEF el 1990 i s'hi enfronten els vuit primers classificats en acabar la primera volta de la lliga. Tres dècades més tard, el trofeu no només ha tingut èxit, sinó que fa bandera d'un esport que a Espanya acumula el tercer número més alt de fitxes federatives només per darrere de futbol i de bàsquet.


Aquesta Copa d'Espanya, si bé va començar amb la gestió per part de la RFEF, l’ha organitzat històricament la Lliga Nacional de Futbol Sala fins que el 2020 va tornar a estar sota el paraigua de la RFEF. "L'interès de Luis Rubiales pel futbol sala és extraordinari i en tot moment em trasllada el suport a les decisions que considerem bones per a l'esport", explica Monje, que també és el president de la Federació de Futbol de la Regió de Múrcia.

Un altre pas a partir d'aquest estiu

El 2020, un nou Reial decret de llei reconeixia les noves competències de la RFEF sobre el futbol sala pel qual, a més de “controlar i protegir les competicions oficials d'àmbit estatal”, també l'autoritzava a “la venda o cessió [...] dels drets de transmissió televisada de les competicions oficials de caràcter professional”. Aquest va ser un pas cap a la unitat i l'èxit de gestió que va buscar la nova directiva de la Federació Espanyola per a un esport que no passava el millor moment. "L'anterior president de la RFEF va considerar que les competències s'havien de lliurar a una entitat privada i ara Luis Rubiales ha considerat que havia d'estar sota l’atenció de la RFEF", resumeix Monje sobre aquest canvi de mentalitat.

Aquesta estratègia promou una filosofia que protegeix i impulsa tot l'esport en bloc. És a dir, vetlla per l'interès de les 100.000 llicències de futbolistes i per la dels 700 clubs entre Primera, Segona, Segona B, Tercera, Divisió d'Honor Juvenil (tots masculins) i Primera i Segona divisió femenina. Tot això és la base d'un iceberg, la punta del qual se simbolitza en aquesta Copa d'Espanya.

I tot això va a més perquè el contracte que gestiona els drets audiovisuals de la competició acaba el 30 de juny i, a partir de llavors, correspon a la RFEF la venda. “Això servirà perquè quedi clar qui gestiona la competició –la RFEF–, i per poder elaborar un producte més interessant per a la televisió i l'aficionat”, explica Monje, que afegeix que “la quantitat recaptada anirà íntegrament al futbol sala, que se sumarà a altres ajuts que ja atorga la Federació a l'esport”.

El millor futbol sala del Món

El president del Comitè Nacional de Futbol Sala sap que la maquinària encara no està funcionant a la potència que li agradaria, “ens falta una mica i això es començarà a veure a partir de l'any que ve”, reconeix. S'estan estudiant modificacions en l'esport i en les seves normes. Fins i tot una de possible que procedeix de Portugal i en què es protegeix el jugador local davant del fitxatge estranger. “Els està donant bons resultats pel que fa a Selecció. I sí, ells potser també tenen clubs que són molt forts… però a nivell de competició, la més forta del món és l'espanyola. D'això no en tinc cap dubte”, conclou.


Monje no descansarà fins a portar a dalt de tot el futbol sala a tots els nivells: professional, planter, clubs, aficionat, selecció... Vol ajustar totes les rosques amb precisió de rellotger perquè el futbol sala a Espanya agafi velocitat de creuer i tot això llueixi com mai a la Copa d'Espanya, el referent més mediàtic.

COPA D'ESPANYA FUTBOL SALA 2023:

Lloc

Pavelló Municipal de Granada

*Tots els partits seran televisats per Teledeporte.


Horaris

Dijous 9 febrer
  • 19.00 hores: Barça - Viña Albali Valdepeñas
  • 21.30 hores: BeSoccer UMA Antequera - Movistar Inter
Divendres 10 febrer
  • 17.45 hores: Jimbee Cartagena - ElPozo Murcia
  • 20.00 hores: Palma Futsal - Jaén Paraíso Interior
Dissabte 11 febrer
  • 19.00 hores: Primera semifinal
  • 21.30 hores: Segona semifinal
Diumenge 12 febrer
  • 18.00 hores: Final